Ko-krockar (Järnvägs- och Museiföreningar)

av Mattias Jansson @, Thursday, May 22, 2008, 17:48 (5790 dagar sedan) @ Robin Högberg

Jag tror nog man kan svara "ja" på båda frågorna. På ULJ skedde en närmast identisk olycka för några år sedan, även då mellan YP-rälsbuss och kor i närheten av Moga. Dock erhöll rälsbussen då ännu lättare skador (den spårade aldrig ur) och lantbrukaren ombesörjde själv "uppstädningen". Vill minnas att det var en ko (kalv?) som fastnade under boggin. Så vitt jag känner till blev det inga efterräkningar för föreningen.

/ L G


Den enda likheten var väl att det var en identisk tågsammansättning som körde på någon typ av nötkreatur... Vid incidenten på ULJ som du pratar om var den en liten kalv det handlade om och det blev heller ingen urspårning. Skadorna som uppstod i samband med detta omfattade endast det i tåget ledande fordonet UBFo3yp 2109 och begränsades till krökta delar i bromsrörelsen samt en sned plog plus en massa sanering (usch!), detta omfattade i runda slängar en dags arbete för en person. Av bilden att döma, samt Niklas rader, verkar det vara avsevärt mycket mer skador här. Större djur + flera djur + urspårning + bergsskärning = dåligt.

Den enda likheten skriver du, men nu gällde ju frågeställningen närmast vad som gäller juridiskt i sådana här sammanhang och då är det väl mycket jämförbara olyckor? Du pratar om de tekniska skadorna på fordonen och därvidlag må det vara olika utfall, men därifrån till att hävda att inga andra likheter finns, är inte det att bli litet "för mycket fordon, för litet annat"?


Hela tråden: