"Skabbig" uniform - stationshus som finns kvar! (Järnväg allmänt)

av Lars-Erik Gustafsson, Monday, March 14, 2011, 06:57 (4786 dagar sedan) @ P.E

Stationshuset i Holje finns bevarat vid Olofströms skjutbana, i samhällets östligaste kant, f.ö. ca 500 m från min egen bostad. Huset är ombyggt men känner man till husets historia är det lätt identifierbart. På den gamla stationsplanen i Holje finns bara den gamla stationsallén kvar. På platsen finns numera kedjehus och Olofströms vårdcentral.

[image]

[image]

I Olofström finns också den höga bron över Snöflebodaån kvar, ombyggd till cykel- och gångväg. Den låg på sammanbindningsbanan mellan Holje (BKB) och Olofström (SOEJ).

[image]

Nästa hållplats var Rösjö. Den finns bevarad i nära ursprungsskick och ligger några hundra meter söder om Olofströms bilprovning. Här är banvallen omlagd till väg.

Jämshög är riven och kvar finns idag endast jordkällaren. Vid platsen finns idag en gårdsbutik invid väg 121.Strax söder om Jämshög finns minneskorset över banans svåra dödsolycka.

Gränum station är riven och väg 121 går rakt över gamla stationsområdet. En del av godsmagasinet finns idag tillbyggt i en gård.

Kylinge stationshus är kraftigt ombyggd till villa med vita tegelstenar. Delar av godsmagasinet finns inbyggt i en annan magasinsbyggnad.

Banvallen är bitvis synbar och farbar. Från mina fönster på LEG videos kontor/studio kan jag blicka ut på den gamla linjen.


Hela tråden: