Ballastplog ! (Fordon: motorvagnar / dressiner)

av Bobo L, Saturday, June 14, 2008, 11:24 (5767 dagar sedan) @ Eric Henriksson

Nix, detta är inte en imakare. Jag har iaf aldrig hört det begreppet för annat än snöröjning. Vanliga snöplogar flyttar snön från spåret till vallar utanför fria rumsprofilen. Vid stora snömängder blir till slut dessa vallar alltför höga och breda och måste bort. Imakarens uppgift var/är att med sina breda vingplogar föra tillbaka smömassorna in i spårmitt för att en efterföljande snöslunga skall kunna kasta iväg snön längre bort. Detta arbete har utförts både på linjen och på bangårdar där snövallarna blivit besvärande för tex växlingspersonalens säkerhet.

Apparaten på bilderna i denna tråd är också en ballastplog, men som är avsedd att samla in ballast som kommit alltför långt ut från spåret. I praktiken gick det här momentet ut på att först låta den avbildade pjäsen med sina "inåt-plogar" föra in massorna mot spåret (liksom en imakare gör med snö), där ballastgruset säkert inte hamnade helt optimalt. Skillnaden mellan en imakare (för snö) och denna ballastplog är tt imakaren för in snön i en sträng i spårets mitt. Denna "inåtplogande" ballastplog lägger helt eller delvis av de inplogade massorna vid slipersändarna.

Nästa maskin att användas blir då en mera traditionell ballastplog, exvis det i tråden först avbildade slagskeppet, som sedan får finlira med ballastmassorna och få ut dem i den önskvärda bankettprofilen.

/Bobo L


Hela tråden: