Museijärnvägar med originalskivor (Järnväg allmänt)

av Öster/NOR, Thursday, March 24, 2011, 19:06 (4753 dagar sedan) @ Micke Carlsson.

Vilka museijärnvägar har skivor som lagts in innan museiverksamheten startade??


NBVJ i Nora.


Jädraås, Brösarp, Klippan, Västervik ( "lagts in innan" osv), Faringe, Skara, Strömsnäsbruk, Åmål, sen kommer jag inte på fler. Hos trafikföreningar Nynäsgård, Avesta-Krylbo, Landeryd, Ängelsberg, Falun, Grängesberg, Oxelösund, ...Kil..?

Nyanlagda där skiva tidigare ej funnits: Anten, Gräfsnäs, Gotl Hesselby, Läggesta, Mariefred, Svanskog, Tallås, Kristianstad, och säkert ett dussin till.

Jag tycker att frågan om originalbevarande även av vändskivor är relevant och bör läsas utan att gå i försvarsställning direkt. Även om det kan vara signifikant för en viss bana att vissa föremål fanns där, så har olika enskilda föremål olika stark koppling till platser. Byggnader, fordon och unika platsbyggda konstruktioner har ofta de starkaste kopplingarna, i den ordningen. Lyktstolpar och andra katalogvaror är representativa utifrån lite andra kriterier och kan enligt min åsikt valsa runt utan egentlig skada på ett lite annorlunda sätt. Vi tar ju gärna in "rätt" sorts föremål utan att lägga större vikt vid varifrån de kom, då kan vi också cirkulera dem på samma premisser utan att utarmas, så länge det egna behovet är tillgodosett. AGJ blir en väldigt spretig plats om den ska samla stort och smått Västgötskt uppblandat med diverse upphittat från småland, Värmland och Dalarna. I ett sådant läge kan det vara försvarbart att avyttra katalogvaror även om de är Västgotiska. Det finns bra och dåliga sätt att handskas med problemet "kan inte spara på allt". Eftersom en Västgotisk renodling knappast är på tapeten (?) så är det svårförsvarligt/förklarligt med ett specifikt Västgotiskt hamstrande av lite mer alldagliga balkkonstruktioner utan särskild signifikans annat än att de råkat ha använts i trakten men inte fyller någon framtida funktion i egen verksamhet. Om man tvärtom gick stenhårt in för VGJ med omnejd och gjorde sig av med saker som inte hör dit, då skulle jag säga tvärtom, självklart ska de vara kvar i Väst och sättas i bruk på något sätt så fort tillfälle ges!

Å jag tycker frågan är en storm i ett vattenglas, snacka om att skapa sig ett problem..som givetvis är kul att debattera ;o))

Finns ett behov och någon annan har behovet övertaligt för lång tid framåt ser jag en enkel lösning.....

Andra orter med gamla skivor i museibranchen;
Sala, Kristianstad losktn, (Gävle, Ängelholm)

Nya;
Kristiandstads Södra har väl en ny skiva? eller minns jag helt fel?
Karlsvik
Klippan har väl en ny? (från Helsingborg)

PS: Skivan i Ngd är utbytt mot reservskivan från Storvik


Hela tråden: