Fiskeby, ännu en rivningshotad station (Byggnad)

av Jöran Johansson, Sunday, June 15, 2008, 20:08 (5785 dagar sedan)

Ett efter ett försvinner de gamla stationshusen. Vi kunde häromdagen läsa om Bodafors vackra stationshus som står inför rivning. Ett annat stationshus i liknande stil är Fiskeby, första stationen söder om Norrköping. För att få ett begrepp om hur det ser ut åkte jag dit i torsdags och tog några bilder.

Stationshuset står numera tomt och efter att Banverket i flera år slutat att underhålla hus och stationsområde, kanske för att lättare kunna ta ett beslut om rivning och minimera ev. protester, så ser det inte så trevligt ut. Men en amatörmässig besiktning visar att huset inte alls är förfallet även om färgen flagnar, utan att det mycket väl kunna rustas upp. Det ligger inte heller så nära närmaste tågspår som vissa andra stationshus som verkar få ligga kvar, så man undrar över hur bedömningen görs ifall ett hus ska rivas eller kan ligga kvar.

Följ med så tar vi en titt!

Det här var en gång en rätt pampig station med en betydande godstrafik, dels till Fiskeby bruk (numera Fiskeby Board), ett företag med anor från 1600-talet, dels till växtförädlingsföretaget Algot Holmberg & Söner, vars väldiga magasin intill järnvägen var ett välkänt blickfång för tågresenärer tills de för några år sedan försvann undan för undan. Den som vill veta mer om företaget och se en bild på magasinen kan titta in på http://www.kslab.ksla.se/pdftexter/Vaxtforadlingens%20historia/uppbyggnad/Elovson/Elovs...

Spåret närmast stationshuset är sidospåret till Fiskeby Board och det har inte använts på flera år. Det ser fint ut här men är helt övervuxet längre bort. Jag beklagar att jag inte tog en bild lite mer vinkelrätt mot stationshuset. Det här blev inte så lyckat.

[image]

Här kommer vi in mot stationen, har godsmagasinet på höger hand och har just passerat det övergrusade knappt synliga sidospåret till Fiskeby Board.

Byggnaden är väl tillbommad och det gick därför inte att få något begrepp om hur det såg ut inuti.

[image]

Här i utbyggnaden fanns ställverket.

[image]

Framsidan (för visst är väl spårsidan framsida?)

[image]

[image]

Här satt stationsuret och tickade fram timmar och minuter som alla hade att rätta sig efter.

[image]

Baksidan ser ut så här

[image]

[image]

Vad den här trevliga lilla byggnaden använts för vet jag inte. Det är i gott skick och borde absolut tas till vara.

[image]

[image]

[image]

I något sämre skick är det här huset! Det ligger inbäddat i grönskan så man knappt ser det.

[image]

[image]

[image]

Det f.d. avträdet ligger också mitt inne i grönskan men verkar vara i bra skick undantagandes de krossade fönstren.

[image]

[image]

Det sista huset vi besöker är det behändiga godsmagasinet (ingen som behöver ett på ca 150 kvm?)

[image]

[image]

[image]

[image]

Ja, så var den lilla utflykten slut.


Hela tråden: