Alldeles säker - bildbevis (Byggnad)

av Rasmus Axelsson, Monday, June 16, 2008, 08:26 (5787 dagar sedan) @ Erik Samuelsson

I något sämre skick är det här huset! Det ligger inbäddat i grönskan så man knappt ser det.


[image]

Den närmaste delen är helt klart en tvätt- och bakstuga! En liknande byggnad förfaller i Sköldinge men den sentida »systern« i Kvistbro är i något bättre skick. Det har dessutom trekupigt taktegel!

Alldeles säker? Ventilationshuvar hör ofta till djurhållning eller avträde. Jag har aldrig sett att det ska behövas på tvättstugor.

Jag är alldeles säker att detta är en tvättstuga av SJs modell anno 18XX. Tvättstugan i Fiskeby tycks vara byggd på tvären mot gaveln på ett uthus.

[image]
Här är den omnämnda (fristående) tvätt- och bakstugan i Sköldinge. Inget tyder direkt på att denna byggnad har varit hönshus de senaste åren. Notera ventilationshuven!

[image]
En ritning från Riksarkivet

[image]
Ytterligare en ritning från Riksarkivet

Tar inte gift på det men skulle snarare tro att det kanske är en ombyggd tvättstuga till hönshus. Men kolla gärna in vid nästa utflykt hur det ser ut invändigt!

[image]

Just detta arrangemang med kombinerad uthus med tvätt- och bakstuga fanns bl.a. också i Fjugesta längs Svartåbanan men där byggde SJ till tvätt- och bakstugan på ett redan befintligt uthus som ÖrSJ hade låtit bygga.


Hela tråden: