Skånska vägskydd: Tegelbruksgatan, Landskrona (Signaler/säkerhet)

av Claes J, Thursday, May 19, 2011, 00:46 (4720 dagar sedan) @ Lasse M

Stort tack till Gunnar som dragit fram de här bilderna ur arkivet. Hela infartsområdet i Landskrona har förändrats nästan till oigenkännelighet sedan bilderna togs 1958.

Så här en karta från 1963 där jag markerat övergångarna och järnvägslinjerna: (Kartan visar 4 vägkorsningar. Nr 5, Marieberg/Örja ligger längre ut mot Billebergahållet och var begåvad med en banvaktsstuga.

[image]

Nu till bilderna:
[image]
Stämmer helt som Lasse skriver att det är Kävlingebanan som ligger främst och banan mot Billeberga i bakgrunden. Husraden som syns ligger för övrigt fortfarande kvar längs Tranchellsgatan. Billeberga linjen revs sedan upp i början av 60-talet för att ge plats åt den pampiga Österleden (Billebergalinjen utifrån svängdes istället ner till Kävlingelinjen innan de som ett spår gick under den nya motorvägen. Den omläggningen togs i bruk 1966.)
En liten bit av Tegelbruksgatan finns kvar borta vid husen. Området mellan spåren i bilden är nu parkering vid Infartens köpcenter.) Övergångarna givetvis slopade sedan många år (gissar att båda slopades när Österleden byggdes och Tegelbruksgatan kapades.)


Hela tråden: