Problem för WFJ (Järnvägs- och Museiföreningar)

av Christer Brimalm @, Friday, January 18, 2008, 12:23 (5914 dagar sedan)

I egenskap av kassör i Museiföreningen Wadstena-Fogelsta Järnväg vill jag göra en kort kommentar för att klargöra hur läget är.

Kommunen har sagt upp avtalen gällande museijärnvägen med motiveringen att de gamla avtalen blivit inaktuella då vi ligger alltför långt efter tidsplanen för upprustning av banan och att även andra förutsättningar förändrats. Översyn av hela området kring slottet och järnvägsstationen innebär att bangården kommer att påverkas av bl a utbyggnad av parkering så att ett uppställningsspår kommer att kortas av. Dessutom har nu ett antal lantbrukare utmed banan klagat över dåligt underhåll (problem med kulvertar, diken och förbuskning). Nu gällande avtal sträcker sig t.o.m. 2008 och hade kommunen inte sagt upp dem före 1/4 hade de automatiskt förlängts med tre år.

Upprustning av banan pågår från Vadstena station och utåt i riktning mot Fågelsta. Det har tagit lång tid att renovera växlar och få ordning på tågspåren på bangården. Upprustningsarbetet har i dagsläget kommit en bit upp genom staden.

Trafik startades 2007 på den korta upprustade delen och den avses förlängas ett stycke till sommaren 2008.

Resten av banan ligger i princip "i träda" i avvaktan på att upprustningen hinner fram dit. Det har gjorts omfattande buskröjning på två tredjedelar av banan, men det är tyvärr mycket gräs och ogräs i spåret. Det ser inte så roligt ut, men kommer att angripas med en sopmaskin med stålborstar plus kemisk bekämpning så snart vi fått maskinen i ordning och formalia kring besprutning ordnade.

Närmast kommer nu förhandlingar att starta mellan föreningen och kommunen om ett nytt avtal grundat på de förutsättningar som råder idag. Vad detta kommer att mynna ut i är för tidigt att säga något om. Från föreningens sida utgår vi dock ifrån att vår verksamhet kommer att fortsätta på något sätt och att det då inte bara kommer att handla om att tuffa omkring på bangården.


Hela tråden: