Järnvägsarkeologisk fråga om Bersbo (Bana)

av Stefan Nilsson, Tuesday, July 01, 2008, 12:26 (5749 dagar sedan) @ Baloo

Inte heller detta är min region, men frågeställningen attraherar ;) Dessutom fanns det rätt roliga kartor på Lantmäteriets historiska kartor över Bersbo, som synes nedan.

Först ut har vi Häradsekonomiska kartan 1868-77, ett utsnitt över gruvbyn med stationen:

[image]

Som synes fortsatte inte banan norr om Bersbo vid denna tid (jag vet heller inte vad det var för bana då?). Nån station syns egentligen inte heller.

Nästa karta är en arealavmätning av gruvområdet från 1897 (utsnitt). Man ser spåren på bangården samt byggandernas lägen, inklusive stationen (huset med kryss över taket):

[image]

Ett litet stickspår går tydligen också ut i norra änden. Landsvägen mot Åtvidaberg syns längst uppe till vänster.

Därefter ekonomiska kartan 1946; i vanlig ordning är den intressanta platsen delad av en kartskarv... (inte korrekt justerad här; dessutom är utsnitten i olika storlek/skala):

[image]
[image]

På norra delen syns iaf läget för stationen STN. Man kan också se att det tidigare "gruvspåret" från söder nu är avkortat.

Till sist ett utsnitt ur den moderna fastighetskartan, som den syns i Lantmäteriets sökfönster på historiska kartor, om man söker via karta:

[image]

Där syns bl.a fastighetsgränsen för stationsområdet, som rätt väl motsvarar det som syns 1897. Man ser också hur alla tomterna för arbetarbostäderna (antar jag) m.m. nu är tomma... En öde gruvby.

Kartor är kul! Men nu måste jag verkligen äta lunch :)


Hela tråden: