Mer om Sörping och JMF (Bana)

av Johan Vinberg, Wednesday, July 02, 2008, 14:48 (5748 dagar sedan) @ Granis


Det stämmer. Så också på Söderköpings (stora!) station (lite bilder finns på denna hemsida), men där växte en lokal opinion fram som ville förhindra detta. De lyckades också -varpå stationshuset revs!

Jag vill minnas att huset var i sådant dåligt skick att en upprustning skulle kosta en del. Därför revs det till slut.

Nu kan man väl i o f s fundera över hur realistiskt det hade varit att flytta detta stora hus till G:la Linköpingsområdet även om möjligheten hade dykt upp.

Inte helt orealistiskt. Metoden från Gamla Linköpings-projektet fanns men det var som du själv nämner en okonomisk fråga.
Just ekonomi - eller ska vi säga brist på medel - var den springande punkten till att så många Unvérska JMF-projekt aldrig blev av.
Det fanns helt enklet inte pengar att flytta "Sörpings" stationshus till dåvarande museiområdet i Ryd (ej Gamla Linköping/Valla-området) eftersom det inte var ett kommunalt projekt.
Detta faktum talade man aldrig om i JMF (än mindre skrev i sin tidning eller informerade muntligt på alla kaffemöten) utan istället så himlade alla med ögonen och sa "inte just nu"...och så gick man på föreningsmöte istället och drack kaffe, åt bullar och var glad.
Det var likadant med alla de av Unvér aviserade projekten om en rundbana i Ryd, ibland 891 mm spårvidd, ibland 600 mm spårvidd (som t.o.m. fanns med i stadsplanen). Pengar saknades men det talade man aldrig om utan istället så skyllde man på "väder och vind" och avledde uppmärksamheten på t.ex. att man nu fått en fin lokal i Skäggetorp för ASJ-ritningarna.
Fast en schkatmaskinfirma sponsrade faktist schaktningen av rundbanan som gick under arbetsnamnet "Östgötabanan". Jag tror den schaktades ut kring 1973 eller 1974 men anekterades omedelbart av joggare och skidåkare.

När man tänker tillbaka på alla turer kring JMF, Unvér, avläggaren WFJ (dock inte den andra avläggaren RLJ) så slås man av tanken att museiprojektet i landskapet och länet Östergötland (gränserna än så länge identiska) liknar inga andra projekt i övriga svenska län och landskap.
Kan det vara dieten eller klimatet?;-)

Hilsen
Johan


Hela tråden: