Lite åt det hållet (Järnväg allmänt)

av Conny Sernfalk, Thursday, July 03, 2008, 16:14 (5768 dagar sedan) @ Johan Vinberg

Johan! Dina inlägg om föreningsstrategier är alltid genomtänkta och intressanta. Eftersom du också är insatt via MRO och som privatperson höjs kvalitén upp i inläggen som annars tenderar att bli mer eller mindre kloka råd över vad VFJ bör göra i nuvarande " i elfte timmen" situation.
Genom att VFJ redan har nära kontakter med MRO,MRO:s internationella paraplyorganisation, arbetets museum, enskilda tongivande personer inom vår branch m.fl som är bra på strategiskt tänk så känns det betryggande att VFJ har bra rådgivare och kan vidta rätt strategiska åtgärder.
Jag är själv inte lika insatt, men den bild jag har är att Vadstena kommun i det här läget ej är beredd att samtala med någon utomstående part, vare sig VFJ, MRO, Riksantikvarieämbetet eller Arbetets museum såvida det inte gäller avveckling. Därför tror jag inte Mickes förslag om att andra parter tog över ansvaret inte skulle göra någon skillnad.
Det är bara VFJ som kan visa att man för dagen mäktar med att bedriva trafik, uppfylla regelverk, sköta det löpande och systematiskt röja banan och byta slipers för att möjligöra dressincykling och museitågstrafik.

Hm egentligen är VFJ i samma situation som SRJmf var när man huserade i Finsta och fick nej till museibana Rimbo-Finsta. SRJmf hade då även stora inre brister och det var innan Uppsala gänget engagerade sig. Givetvis är den stora skillnaden att det här är absolut sista chansen att etablera en museibana i Östergötland och att kulturhistoriska byggnader får andra betydelser vid en avveckling. SRJmf lyckades vända detta under några år efter inre arbete inom föreningen i kombination med utvecklandet av värdefulla kommunala kontakter och dåvarande kommunalråd i Uppsala. Och som bekant politiker sitter inte på evighet .... både på gott och ont. VFJ tycks tillfälligt ha tappat kontakten med förtroendevalda som idag inte längre är förtroendevalda. Detta försvårar naturligtvis insynen. VFJ skulle kanske även behöva mer tid. Kanske utredningen om byggnadsminnesförklaring kan ge lite tid.
Vadstena har ju en M+S styre vilket låter som om oppositionen är svag och nuvarande politiker sitter säkert även vid nästa val. Låter inte optimalt ur demokratisk synvinkel och traditionella järnvägsvänliga partier såsom MP och V kanske har en ringa betydelse. Men kanske museijärnvägen inte är en sådan stor politisk fråga som vi skulle vilja att den var. Den försvinner i bakgrunden av Heliga Birgitta och att göra plats för den stora besöksskaran till slottet, minigolf m.m


Hela tråden: