Treskenigt spåravsnitt Gullberna-Karlskrona? (Järnväg allmänt)

av Jöran Johansson, Sunday, August 14, 2011, 10:25 (4638 dagar sedan) @ Patrik E

Enligt boken "Östra Blekinge Järnväg" utgiven av Östra Blekinge Hembygdsförening så lades 1067 spåret mellan Karlskrona C och Gullberna in i 1435 spåret efter det att BKB hade breddats. Det finns även bilder i boken som visar detta. D.v.s det var treskenspår mellan 1957-65

Bilderna visar inte ett treskenspår, dvs två spår med en gemensam räl, utan 1067-spåret har en räl inuti normalspåret och en utanför och inga räler är gemensamma för de båda spårvidderna.

De två bilderna är tagna åt var sitt håll från en punkt strax söder om bron över Sunna kanal. På den norrut riktade bilden ser man de båda broarna över kanalen, varav den högra bron (1067) har befriats från spår och "fyrskensspåret" begagnar den vänstra (1435) bron. Det går inte att se hur långt norr om bron som spåret fortsätter på detta viset.

På den söderut riktade bilden ser man hur smalspåret ett litet stycke längre fram lämnar normalspåret och därifrån fortsätter de båda spåren var för sig i vad som verkar vara deras gamla lägen.


Hela tråden: