det gömda tåget (Järnväg allmänt)

av Öster/NOR, Saturday, October 22, 2011, 23:37 (4559 dagar sedan) @ Micke Carlsson.

Har därför någon i denna läsekrets känner till flera exempel på denna typ av folk-lore så får det gärna meddelas här:-)
så upp till svar nu goda forum, ingen berättelse är för obetydlig eller osannolik för att kunna förtäljas här!


Tja. Isåfall hörde jag på tidigt 80-tal talas om att fyllningen över viken som sedan blev Svandammen i Nynäshamn ska vara rik på byggnadslok. Åtskilliga skolkamrater påpekade detta faktum för mig då min tågböjelse började bli uppenbar för omgivningen under skoltiden så det var tydligen en vitt spridd skröna. Jag tror de hoppades att jag skulle gräva fram det med händerna på rasten.

Man kan ju mycket väl tänka sig att fyllningar användes som soptippar. Men hur många riksdaler gav man pyttsan i genom att tippa eller lämna kvar ett antal ton järn och stål i gruset istället för att sälja till skrothandlarn? Att få fram folk som bar ett lok på sina bara axlar upp från sjöbotten var ju ingen kostnad att tala om på den tiden.

Jo den skrönan fick även jag höra som ung tågdåre men från initierat håll (dvs gammal historieforskare i Nynäshamn) meddelades det att loket å flera vagnar bärgats då de var för värdefulla och tydligen inte så djupt i den då dyiga viken. Månne någon vagn blev kvar..
Om jag fattat historien rätt så var raset på den tillfälliga bank längs stranden av Svandammen, som byggdes innan banken över viken blev klar men därom är jag inte tvärsäker.


Hela tråden: