Urvalstester - PS! (Järnvägs- och Museiföreningar)

av Kurt Möller, Sthlm, Saturday, July 12, 2008, 19:29 (5765 dagar sedan) @ Kurt Möller

Visa mej gärna det urvalstest som entydigt skulle ange att "denhär kandidaten kommer att lära sej se hur en dubbel korsningsväxel ligger...

Har alltid undrat varför aldrig någon ifrågasätter urvalstesterna för piloter men för lokförare. Yrkena är väldigt lika, ansvaret likvärdigt. Urvalstesterna är likvärdiga för en lokförare och en trafikflygare.

Jag tror du har missuppfattat detta lite. Vad jag (och många andra museibaneveteraner med mej) påstår är, inte att u-tester skulle vara värdelösa utan att dom inte ger hela bilden i alla fall. OCH att detta med det ideella arbetet (motivationen etc.) gör saken extra komplicerad. Bland annat p g a den ofta begränsade praktiktiden.

Tilläggas bör, att alla nya adepter hos oss (t ex på Ö SL J) som "verkar vettiga" bör stoppas in i utbildningstrallen, åtminstone på grundnivån - vi har helt enkelt stor ps-brist; detta är ingenting att hymla om. Och dom som gör bra ifrån sej redan på "Ettan" (bromsare/stk) blir nästan alltid godkända även på "tvåan" (eldare/förare & tbfh; oftast ett à två år därefter) och slutligen "trean" (tkl/tl; ett par år senare, i förekommande fall; många stannar dock kvar på Tvåan).

Som tidigare nämnts: Dom få som blir kuggade tas om hand och lotsas in i andra jobb... Där har t ex SJ o övriga åkerier en del att lära...


Hela tråden: