Krokodilnytt fredag kväll (Järnvägsmuseet informerar)

av HP, Friday, September 04, 2015, 21:17 (3150 dagar sedan)

Krokodilnytt: Idag har hjulaxeln med varmgånget lager sänkts ned. Det visade sig vara rejäla skador. Så pass svåra att de inte går att reparera på plats. Som tur var har SBB Historic några extra lagerboxar i förråd, och dessa flygs nu tillsammans med reparatör till Berlin för att inpassas och monteras imorgon. Som det ser ut nu hoppas vi att loket är klart söndag kväll eller måndag morgon och det känns ju positivt.

Då var det nästa det och del är att få loket till hamnen i Swinoujscie. Railadventure sköter transporterna i Tyskland och vagnarna kom lyckligt över till Ystad idag. Men det visade sig i eftermiddag att PKP Intercity, som sköter tågdragningen i Polen tycker att det behövs 14 dagars varsel för att fixa ett extratåg...Så det verkar alltså ta stopp av administrativa skäl vid Polska gränsen. (Ja, vi slet vårt hår...)

Det blev att använda telefonen och kontakter igen. Kunde vi ändå ta loket på färjan Rostock-Trelleborg? Nej, för banarbetet på Trelleborgsbanan går från söndag in i en ny fas där banan grävs av helt. Innan har det gått att nattetid kanske krångla sig förbi, men den möjligheten finns inte i nästa vecka.

Vi har då undersökt möjligheten att ändå dra loket genom Danmark, och vi har nu ikväll fått klart att det troligen kan gå vägen tack vara underbara människor som jobbar med järnväg och som vill göra allt för att hjälpa oss.

Nu avvaktar vi bara om möjligheten genom Polen är helt stängd eller inte. Rafflande fortsättning följer.

Utmaningen nu är då att få loket från Tyskland till Sverige. Lyckas vi med det så kommer loket att dras direkt till Stockholm och inte till Gävle. Detta kommer isåfall preliminärt ske någon gång tidigast onsdag, troligen torsdag-fredag. Målet är förstås att loket ska få ankomma Stockholm C över Årstabron och Riddarholmen tidigt på morgonen på lördag 12/9.

Tågsättet kom idag till Ystad som sagt och finns nu i Ängelholm med sina trevliga resenärer. Mer om det i ett eget inlägg kommer i sinom tid.

Bilder finns på SJVM Facebook. Onödiga kommentarer om hur dumt det är med Facebook undanbedes. Jag vill lägga tiden på att lösa Krokodiltransporter istället för att ladda upp bilder och hoppas på förståelse för detta.

Med vänlig hälsning Henrik R, SJVM