Björnhyttan - Grängesberg Bokarberget ras (Bana)

av Christer Fredriksson, Saturday, June 10, 2017, 13:38 (2505 dagar sedan)

Vad hade hänt om detta inträffat 50 år tidigare då både motorvagns-, gods- och maltågstrafiken passerade denna bergskärning?

En passage på banan med stora snöproblem samt ett stort antal älgar har fått sätta livet till vid kolissioner med tågen.

Stort bergras vid bergskärningen vid Bokarberget på den gång- och cykelbana som anlagts på FLJ/TGOJ gamla banvall mellan Grängesberg och Ludvika:

[image]

[image]

Björnhyttan - Grängesberg Bokarberget ras

av Kent A, Saturday, June 10, 2017, 13:52 (2505 dagar sedan) @ Christer Fredriksson

> Vad hade hänt om detta inträffat 50 år tidigare då både motorvagns-, gods- och maltågstrafiken passerade denna bergskärning?

Förmodligen hade ingenting hänt, för på TGOJ-tiden har jag en känsla av att banan hölls i gott skick och inspekterades regelbundet så man borde ha känt till sprickzoner och liknande och därmed skrotat skärningen i tid på samma sätt som ex. vis TrV gör med skärningar i sprickzoner längs Europa- och större riksvägar samt sina järnvägar.

En sådan inspektion med tillhörande skrotning hade enkelt förhindrat raset, men sådant görs sällan eller aldrig på GC-vägar och liknande (eller för övrigt på kommunala eller privata vägar)

Men hade det fortfarande varit en vältrafikerad järnväg hade skärningen nog skrotats långt innan den blivit kritisk (får man hoppas)

Björnhyttan - Grängesberg Bokarberget ras

av BM, Monday, June 12, 2017, 23:35 (2503 dagar sedan) @ Christer Fredriksson

Men ojdå, där kan man ju komma i 40 knyck på racercykeln,