Sopvagn SLJ (Fordon: vagnar)

av Ulf Diehl @, onsdag, februari 07, 2018, 10:17 (12 dagar sedan)

Den 26 augusti 1970 kollade jag tillverkare på SLJ sopvagnar i Hässelby/Riddersvik och hittade då att SLJ 171 hade en skylt "PLM Kuf 186832" på ramen (bild på skylten finns, men jag vet inte hur jag skall lägga ut den).
Var kommer vagnen ifrån? PLM tolkar jag som kanske det jättestora franska Paris-Lyon-Mediterrane, Kuf kan jag inte översätta och det sexsiffriga numret kan väl knappast vara ett tillverkningsnummer, troligen ett inventarienummer. Vem kan tolka och hur i hela friden har denna vagn letat sig till Stockholm? (Jag tror inte PLM betyder det svenska Plåtmanufaktur)
Ulf Diehl

Sopvagn SLJ

av Kjell Friberg @, onsdag, februari 07, 2018, 11:33 (12 dagar sedan) @ Ulf Diehl

Jag har ocså stött på denna vagn. Jag kom efter att ha funnit litet franska underlag att vagnen kommer från den stora franska banan PLM och det är vagnens inventarienummer. Fransmännen hade tidigt ett gemensamt literasystem och använde ofta gjutna skyltar istället för ramstansar. Litterasystemet är egensinnigt franskt, av huvudlitterakan utläsas vagntyp och hastighetsområde (mycket grovt angivet).Littera Kuf betyder en täckt godsvagn med ventilationsluckor för lägre hastighet (K), fast hjulbas längre än 3.75 m (u) och bromsplattform (f). Hur vagnen kommit till Sverige är en gåta, visserligen köpte GDJ in begagnade öppna vagnar från Frankrike men detta är mindre sannolikt för just denna om den inte redan varit "nedcabbad". Den kan knappast heller vara något överblivet efter kriget då en stor inventering gjordes efter krigsslutet vid vilken vilsekomna vagnar "hemförlovades" om deras ursprung kunde fastställas. En sista möjlighet är att vagnen skadats så svårt vid en olycka att den ansetts skrotfärdig men att SLJ tagit hand om resterna och gjort en sopvagn av soporna. Vagnen ingår för övrigt i en serie vagnar med delvis oklart ursprung hos SLJ.

Sopvagn SLJ GDG?

av BD @, onsdag, februari 07, 2018, 15:40 (12 dagar sedan) @ Kjell Friberg

Någon som kan redogöra för vilka vagnar GDG fick hem till Sverige i köpet av lådvagnar från Frankrike. Kanske skedde även leveranser sjövägen efter 1 september 1940?

Sopvagn SLJ

av Christer Fredriksson @, torsdag, februari 08, 2018, 10:17 (11 dagar sedan) @ Ulf Diehl

Vet man från vilken Svensk banan denna vagn inköptes till SLJ?

RSS-feed av trådar
powered by my little forum