NVHJ X1 (Fordon: motorvagnar / dressiner)

av Patrik Eriksson, Tuesday, May 22, 2018, 11:57 (2159 dagar sedan)

Finns det beskrivit någonstans vilken färg korgen var på denna motorvagn. På leveransfoton tycker jag att korgen verkar vara "teakfärgad"(?). Den kallades ju för "Svarten" bl.a så en viss mörk/dunkel ton i teaken kanske stämmer(?). Taket verkar också ha ändrat färg genom åren. Ljusgrått vid leverans för att sedan bli svart. En mörk teakstruktur med mörkgrått/svart tak och röda buffertplankor och plogar kanske ger ett trovärdigt intryck på en modell?

[image]

[image]

[image]

NVHJ X1

av Granis, Tuesday, May 22, 2018, 12:38 (2159 dagar sedan) @ Patrik Eriksson

Inget direkt svar på frågorna (som brukar hända på detta forum ;-) ), men på SJ såg den ut så [link=http://www.samlingsportalen.se/getitem-record?PID=SE_SJM_FG_Jvm_KDAJ05513]här[/link]. Ja, i svartvitt då.. Dessutom var den väl "tjänstevagnsgrå" under sin sista tid, av uppenbara skäl med tanke på att den var ett sådant då? Den överlevde väl ganska sent som tjänstefordon? Rentav så länge att nån museiförening kunde ha tagit hand om den? Förvisso saknade den nog motor och drivlina i sitt sista utförande, men sånt kunde ha fixats. Nuförtiden i varje fall.

Nåja. "What if"-scenarion kopplade till "spilld mjölk" är ju något som berörts här förr. Det är bara att konstatera att man i hobbyn/ branschens gryning hade ett stort fokus på "gammalt och helst lättskött", och då blev det oftast på små tank(ång)lok och tvåaxliga lanterninvagnar, typ.

Men därmed finns det tillräckligt med "saker" att ta sig an idag ändå, och då i högsta grad fordon (mm) som annars riskerar att försvinna. Som NVHJ X1 gjorde...

/ L G

NVHJ X1

av Hugo K, Tuesday, May 22, 2018, 13:13 (2159 dagar sedan) @ Granis

NVHJ X1 hade säkert överlevt om det inte blivit påkörd i början 60-talet. Annars hade den nog överlevt likt gullhönan.

NVHJ X1

av Nils-Eric Sääf, Tuesday, May 22, 2018, 13:12 (2159 dagar sedan) @ Patrik Eriksson

På nedre bilden kan man se Motorförare Ture Friberg och Stationskarlen Bertil Axelsson (? för flickan) Bilden tagen i Spångenäs. Friberg var stationerad i Spångenäs i många år.

NVHJ X1

av Krister P, Tuesday, May 22, 2018, 13:58 (2159 dagar sedan) @ Patrik Eriksson

Kuriosabild.
Här som SJ bangårdsvagn 849 tillhörande 3:e distriktet, 27 bansektionen i Evedal.
Den var spårsvetsarnas tjänstevagn.
Foto: Lennart Petersson, Krister Perssons samling.

[image]