kupébelysning/ljushållare (Järnväg allmänt)

av LYR, Monday, August 13, 2018, 13:10 (2073 dagar sedan)

[IMG]http://forumbilder.se/H7PH1/kupebelysn.jpg[/IMG][/URL]
Enligt denna länk:https://auction.catawiki.com/kavels/20102731-two-original-train--candle-holders -så är de två lampor, som vår familj fått från en granne för många år sedan och jag har undrat över sanningshalten -om de verkligen varit från en järnvägsvagn..?
Jag har också tidigare lagt ut frågan här på jvghist. Nu undrar jag om någon av våra svenska järnvägar haft denna typ av vagnbelysningar?
/LYR

kupébelysning/ljushållare

av ak44, Monday, August 13, 2018, 13:53 (2073 dagar sedan) @ LYR

Ja! På Gotlandstågets sidor finns en bild inifrån en postkupévagn. Där ser man en sådan lykta på väggen. Dom har många hundratals bilder på hemsidan, men försök på den avdelningen där dom presenterar sina fordon och vagnar.
Inte nog med det, jag har en lika dan, men saknar locket till den. Och så här fick jag tag i den, vilket då styrker att det är en järnvägslykta.
I min barndom, på 50-talet, var det ju vanligt att man slängde överblivet skräp i en grop i skogen, om man bodde så till. Det var det i mitt fall. D.v.s. jag (vi, min familj) bodde inte så, men en familj lite längre bort, där fadern i familjen jobbade på Svenska Järnvägsverkstäderna i Fjällbo, Göteborg. Han torde ha tagit hand om denna lyktan, men senare slängt den i gropen. Den saknade glas och lock när jag hittade den. Jag tog hem den och förstog inte mycket mer än att det var någon sorts lykta. Flera år senare, upp i tonåren lärde jag mig hur man kan "skära av" en flaska. Man binder ett garn runt flaskan och dränker in det med någon brännbar vätska. Sedan tänder man på det. När vätskan har brunnit slut, vilket inte tar så lång tid, kanske 10 sekunder eller något, stoppar man ner flaskan i en hink med vatten. Då går flaskan av vid garnet. Har man tur så blir det ett rakt och fint snitt. Sedan gör man samma sak uppåt på flaskan, mot halsen. Jag tog en vanlig 37 cl "Renat" till min glaskonst och den passar precis. Man kan gnida snittkanterna med lite smärgelduk så riskerar man inte att skära fingrarna av sig.
Nu skall det ju vara specialljus i en sådan lykta, men jag har flera gånger satt i ett värmeljus och det fungerar också.
Jag har även sett en motsvarande lykta på ett annat forum, ett antikforum. Där visade det sig att den hade en Norsk märkning. Lyktmodellen har alltså funnits både i Sverige och Norge. Kanske före unionsupplösningen 1905?

Ett tillägg: Här i en av bilderna i övre halvan av bildserien syns lyktan alldeles i vänsterkanten inne i postkupen: http://forening.gotlandstaget.se/ny-gj-cd-43-c-44/

Den syns faktiskt på en annan bild också, men lite mer otydligt.

kupébelysning/ljushållare

av LYR, Monday, August 13, 2018, 15:12 (2073 dagar sedan) @ ak44

Tack ak44 för värdefullt svar - jag såg också på bild att den finns i Gotlandstågets postkupe.
/LYR