Ovanlig blinkljussignal vid Söder Mälarstrand (Signaler/säkerhet)

av Gunnar Ekeving ⌂ @, Saturday, April 26, 2008, 21:30 (5838 dagar sedan)

I oktober 1930 anmärkte SJ:s signalchef Ture Hård på att första distriktet installerat/planerat att installera en från signalordningen avvikande signal vid Söder Mälarstrand i Stockholm. Det var vid utfarten från tunneln och för tåg i riktning norrut och gällde en lykta med blinkande vitt eller rött sken.

Signalen var enligt distriktet en "lykta för fällbommar" som skulle visa stopp när bron var öppen för sjötrafik eller bommarna inte fällda. Visserligen skyddades bron och vägkorsningen av en huvudsignal i tunneln (antagligen signal 5v enligt ritningsutsnittet nedan), men signalingenjör Holmqvist tyckte det behövdes en extra barriär ifall ett tåg passerade "tunnelsignalen" i stoppställning.
[image]
Blinksignalen var en AGA väglykta (säkerligen av acetylengastyp) och visade alltså rött sken med högre blinkfrekvens än det vita skenet. Detta gillades inte av Hård; förarna var vana vid att inte behöva bry sig om signaler av denna typ, som ju annars riktade sig till vägfarande men förstås kunde vara synliga från förarplatsen. Vitt blinkande sken skulle ju dessutom betyda att nästa huvudsignal visar kör, så även detta var en avvikelse från standard.

Antagligen borttogs signalen, om den nu överhuvudtaget hann tas i bruk

Källa: Skriftväxling i banbyråns ärende 15/29, Riksarkivet

Signal 5v

av Thomas Tell, Sunday, April 27, 2008, 01:43 (5837 dagar sedan) @ Gunnar Ekeving

[image]

Dessa är ju tre stycken men de två första/högra är väl försignaler till den vänstra (huvudsignalen)? Två stycken för den skarpa kurvan i tunneln?
/tell

Signalering Stockholm S - Mälarstrand

av Gunnar Ekeving ⌂ @, Sunday, April 27, 2008, 10:43 (5837 dagar sedan) @ Thomas Tell

[image]

Dessa är ju tre stycken men de två första/högra är väl försignaler till den vänstra (huvudsignalen)? Två stycken för den skarpa kurvan i tunneln?
/tell

ja, det syns inte så bra på min inskanning från signalinstruktionsritningen, men de två tvåskenssignalerna mellan Stockholms Södras signal 21h och Mälarstrands infartshuvudsignal 5v är försignaler. Att man hade två försignaler berodde säkert just på den skarpa kurvan. Om infartssignalen gick från "stopp" till "kör" precis när tåget passerat första försignalen undvek man onödig insaktning genom att ha en repeterförsignal (även om den termen nog inte användes på 1930-talet). Man kan även tänka sig att den extra försignalen ev kommit upp för att kompensera bortfallet av den reglementsvidriga röd-vita blinksignalen. Första distriktet hade tydligen farhågor för att tåg inte skulle kunna stanna före vägövergången och svängbron (som väl ännu på 1930-talet öppnades dagligen). Något säkerhetsspår fanns ju inte. Korsningen med hamnspåret, samt Stadsgårdsspårens anslutning borde ju också ha varit farliga konfliktpunkter, men kanske spärrades hela blocksträckan från Sst till Mst (Mälarstrand) vid rörelser på dessa spår? Man kan då undra om inte motsvarande gällde när svängbron var öppen för sjötrafik. Signalingenjör Holmqvist nämner emellertid uttryckligen - och visar även på ett kopplingsschema - att blinksignalen är i beroende av fällbommar och svängbro, inget annat.

Intressant är att vid körning på högerspår från Sst till Mst finns tillsynes ett säkerhetsspår, precis efter dvärgsignal 1v. Denna signal var infartssignal till Mst på högerspår. Motsvarande signal vid Sst, 23h, var också dvärgsignal, eftersom man vid denna tid inte gärna ville ha rödgröna signaler vid högerspår. Särskilt i en tunnel med liten kurvradie fanns det förstås förväxlingsrisk. Frågan är om skyddsväxeln nr 10 kommit till bara därför att det fanns plats för ett säkerhetsspår där (men inte på andra sidan) eller om man tyckte dvärgsignalen gav ett alltför dåligt skydd. De två försignalerna 1v ser också ut att vara låga signaler, men är inte ritade som dvärgsignaler. Dessutom ser själva signalskärmarna, i varje fall på ritningen, ut att vara mindre än vänsterspårets motsvarande försignaler. Kanske var det en miniatyrversion av den vanliga elektriska ljusförsignalen. Sådana signaler användes emellertid inte på andra dubbelspårssträckor, utan där var högerspårets dvärgsignal för infart normalt inte försignalerad. Vid enstaka mellanblocksignaler fanns försignal på högerspår, men då i form av en "repeterlinjedvärgsignal", som visade exakt samma signalbilder som "huvuddvärgen", se exemplet från Banslätt (Tullinge) på http://www.ekeving.se/lb/aut/index.html När t ex signal 15 där visade stopp, försignalerades detta med "stopp" (vågrätt) i F15

Signalering Stockholm S - Mälarstrand

av Sven Andersson, Uppsala, Sunday, April 27, 2008, 11:24 (5837 dagar sedan) @ Gunnar Ekeving

Men huru är det med detta?
När man byggde förbindelsebanan, var det två parallella enkelspår, ett för lokaltrafiken och ett för fjärrtrafiken.
Kan skyddsväxeln vara en kvarleva från detta?
När övergick man till att använda dessa spår som "riktigt" dubbelspår?