Södra Roslags Kustbana? (Bana)

av Bobo L, Thursday, June 26, 2008, 20:12 (5776 dagar sedan)

När elektrifierades denna järnväg? De kontaktledningsstolpar som nu sågats ned för att ersättas av moderna stålstolpar, är dessa huvudsakligen de ursprungliga som sattes upp vid elektrifieringen? Naturligtvis har säkert flera bytts genom åren, men är det rimligt att anta att flertalet är de ursprungliga?

/Bobo L

Södra Roslags Kustbana?

av HLi, Thursday, June 26, 2008, 20:32 (5776 dagar sedan) @ Bobo L

Rnb-Ösk elektrifierades 1939-05-15 enligt Jvg-data. Provdrift från januari samma år.

/HLi

Södra Roslags Kustbana?

av Rolf Segelström, Monday, June 30, 2008, 00:16 (5773 dagar sedan) @ HLi

Hej!
De grövre gråare och lite kortare stolpar är i huvudsak original. Man ser det på att de är sten runt stolpen i markplan. Jag har kört Ba-tåg på 80-talet då nya stolpar restes. De är längre och smalare. Dessutom göts cement runt dem i samband med resningen. Många av dessa stolpar blev stående bredvid den gamla. Man brydde sig inte om att flytta utliggaren från den gamla till den nya.
Märkligt kan det tyckas. Jag vet inte orsaken till detta.
En kuriositet är att vid elektrifieringen av SRJ så grävde Banavdelningen groparna(för hand) och reste stolparna. Själva elektrifieringen gjordes av inhyrt folk från SJ. De ville väl inte gräva ner stolp, kan man tänka...
De nya stolparna grävdes däremot av en dåtida nymodighet. Bob-cat. Minns du gubben Ruskas framfart med den??? Att han dog en naturlig död är förunderligt.
Mvh: Roffe