Deprecated: Function strftime() is deprecated in /customers/c/d/b/jvmv2.se/httpd.www/gamlaforum/inlagg.php on line 51 Gamla Järnvägshistoriskt Forum - Re: Järnväg i Korsån - mja... PS - Nix!

<< Till Järnvägsmusei Vänner

Gamla Järnvägshistoriskt Forum

Till (nya) Järnvägshistoriskt Forum >>

Åter till forumets huvudsida
Observera att detta forum är stängt för nya inlägg

Re: Järnväg i Korsån - mja... PS - Nix!

av KM onsdagen den 6 juni 2007 AL: Re: Järnväg i Korsån - mja... PS - Nix!

>>>>Bild 1 - ja, före ombyggnad m löpaxel
>>>>2 - nej, ÅG + psv!
>>>>3 - nej, tåg vid förvaltarbost. i Åg, ångtåg gick aldrig förbi Korså...!!!
>>>>4 - nej igen; detta är "Svartbäcken" = södra ändstn vid sjön Hinsen; ångslupen drog pråmar m järn till Korså på andra sidan sjön!!!
>>>>Vi tar det en gång till: Detta var TVÅ separata banor med vatten emellan. ÅJ ca 20 km lång, Korsåbanan bara några hundra meter.
>>>----
>>>Angående det sista, enligt www.historiskt.nu var den ju i alla fall 3 km. Bara en detalj...
>>Tack, det stämmer, ja - jag mindes fel; var det stumpen fr sjön Hinsen fram till bruket som var rätt kort, kanske..??? Har inte kartan framför mej...
>>Jag ser i Järnvägsdata att Korsåbanan saknar egen notis; däremot är den omnämnd bland ÅJ-uppgifterna. Korsåbanan öppnad 1883, samtidigt med ÅJ.
>-----
>Har du tillgång till motsvarande uppgifter också för banan från Borns station på GDJ till Ängelsfors och Edsken? Att en sådan existerat hade jag inte en aning om förrän jag med anledning av svaren i den här tråden fick se kartan på http://www.historiskt.nu/smalsp/awj/awj_komm_led.html, och nu har jag fått ett starkt intresse för den banan. Måste åka och kolla efter banvallsrester när jag är i den trakten i sommar :). Gissar väl att även den var 891 mm. Yes. Hemmabana för det lilla Kristinehamnsloket OSCAR (och senare även KLOSTER, som finns kvar i Långshyttan än i dag). Båda gick alltså på BLJ efter dennas öppnande 1891. Banlängd 5 km - ingick i ett helt sjöbanesystem m genomgående vagnar som delvis färjades, delvis rullade Långshyttan - Born!


Hela tråden: