Deprecated: Function strftime() is deprecated in /customers/c/d/b/jvmv2.se/httpd.www/gamlaforum/inlagg.php on line 51 Gamla Järnvägshistoriskt Forum - Re: Kan det vara så här?

<< Till Järnvägsmusei Vänner

Gamla Järnvägshistoriskt Forum

Till (nya) Järnvägshistoriskt Forum >>

Åter till forumets huvudsida
Observera att detta forum är stängt för nya inlägg

Re: Kan det vara så här?

av Jesper tisdagen den 11 december 2007 Jöran Johansson: Re: Kan det vara så här?

>>Intressant, som jag inte hade en aning om, är att se att det tydligen fanns en första station väster om det som i modern tid varit Stenstorps station. Man lär sig så länge man lever.
>De här uppgifterna har jag noterat tidigare: "Nytt stationshus uppfört 1873 (i bruk 1874) då bangården flyttades och utvidgades i samband med HSJ tillkomst."
>Men skulle då expropriationskartan visa det flyttade läget? Nja, stationshusets senare läge var väl på västra/norra sidan av banan. Hur hänger det här ihop?Expropriationskartan från 1858 visar ursprungliga stationsområdet och kartan från 1882 visar bägge stationsområdena. På 1882-års karta finns även det nya stationshuset med mittemot HSJs spårområde.
>Ur en bok om Stenstorp: "Stationen förlades invid Prästgården och å dess mark, med landsvägen till Broddetorp å den norra sidan. Förutom stationshuset och godsmagasinet samt stinsbostaden fanns en liten byggnad, som inrymde en restaurang. Huset flyttades omkring 1870 ut på linjen och fick tjänstgöra som bostad åt banmästaren." Vad kan det avse för hus?På 1858-års expr finns det ett mindre hus mellan station och godsmagasin - stinsbostad eller restaurang. Det finns ju en liten byggnad intill stationen men storleken är knappast värdig ett boställe om man jämför med de andra byggnaderna, snarare afträde...
>I Signalen 36/1944 baksidan visas några bilder från Stenstorp. En av dem sägs visa det gamla stationshuset som ändrats till manskapsrum. Det är en 1½-plans byggnad med en liten utbyggnad på taket. Det liknar de vanliga stinsbostäderna och eftersom det enligt föregående stycke funnits en sådan i Stenstorp så tror jag att det är den som ses på bilden. På spårplanen från 10-talet finns följande personalbostadshus på gamla stationsområdet (1882-års expr.) från höger/öster 9B (saknas på 1858 men finns med 1882); 9A (gamla statonshuset); 9D (vid platsen för godsmagasinet) och 9E nytillkommet (i höjd med v:a inf-växeln på 1882-års karta). 9C finns vid nya stationsområdet, norr om stationen i höjd med gods-/omlastningsmagasinet. Mellan detta bostadshus och nya stationen finns dessutom järnvägshotellet.


Hela tråden: