Godsmagasinet i Orrefors (Järnväg allmänt)

av EvaFidjeland, Thursday, October 06, 2022, 13:57 (561 dagar sedan)

KULTURHISTORIA FÖRVALTAD AV NYBRO KOMMUN
"Länsantikvarie Kjell Håkan Arnell är förvånad över hur godsmagasinet har tagits om hand av kommunen. Han brukar hänvisa till just Nybro kommun som ett föredöme för hur en kommun ska ta hand om sitt kulturarv." (...)
"Arnell påpekar att hela Orrefors samhälle är klassat som en kulturhistoriskt värdefull miljö av riksintresse."
(ur Barometern 1991)
https://www.facebook.com/Orrefors.Railway.Station/[image][image][image][image][image][image][image][image][image][image][image][image][image][image]

Låst
1181 visningar

Godsmagasinet i Orrefors

av EvaFidjeland, Thursday, October 06, 2022, 14:55 (561 dagar sedan) @ EvaFidjeland

Från: Eva Dahlström Rittsél
Skickat: den 18 oktober 2021 10:34
Till: 'Eva Fidjeland'
Ämne: SV: Tikaskruv 1:85, Grevens Kaj, Orrefors: f.d Godsmagasinet
Hej!
Tack för din fråga. Det finns inte någon entydig definition av ”ett historiskt intressant område värt att bevara till eftervärlden” utan det beror helt av sammanhanget. Det finns olika lagar och förordningar som ska skydda kulturhistoriskt värdefulla miljöer och olika myndigheter som ansvarar för dem. Plan- och bygglagen som är kommunens ansvar och kulturmiljölagen där länsstyrelsen fattar beslut. Riksantikvarieämbetet yttrar sig inte om dessa ärenden men kan på anmodan av domstol yttra sig över en överklagad detaljplan eller bygglov och kan också överklaga beslut som länsstyrelsen fattat enligt kulturmiljölagen. Som jag förstår det är den aktuella miljön inte skyddad som byggnadsminne enligt kulturmiljölagen.
I plan- och bygglagen hanteras kulturvärden på olika sätt. Det finns dels möjligheter att ge skyddsbestämmelser (q-bestämmelser eller mer vardagligt q-märkning) vilket har getts för den del av järnvägsområdet som planen från 1990 omfattar, dels finns regleringar gällande förvanskning och varsamhet samt om god helhetsverkan (8 kap. 13 §, 8 kap. 17 § respektive 2 kap. 6 §.). Dessa regleringar gäller främst när förändringar ska ske i en miljö. Underhållskravet (8 kap. 14 §) säger att en byggnad ska hållas i vårdat skick och underhållas på ett sätt som är anpassat till omgivningens karaktär och byggnadsverkets kulturvärde. Detta gäller oavsett om byggnaden eller miljön har skyddsbestämmelser eller ej. Det är kommunen som ansvarar för att plan- och bygglagen följs och som i sina beslut gör avvägningar mellan olika intressen.
Med vänlig hälsning
xxxxx!
Redigerad av Forumets Administratör