Bispbergsjärnväg (Bana)

av m.sundström @, tisdag, juli 29, 2008, 14:30 (4370 dagar sedan) @ Sune Nylén

Ja jag såg just att Kurt kommit före mig med ett svar.Beträffande Ovangårdarna så var det ett tre kilometer långt spår,samma som till Bispberg,som gick till Säters Hospital vid sjön Ljustern,som låg här som en stad för sig, som det står i Järnvägsföreningens minnesskrift 1926.Det var väl mest kol till panncentralen som transporterades dit i större mängder.Säter hospital är väl annars mest känt för de mer eller mindre vansinniga kriminaldårarna ,som förvarades där.Mest känd var väl Salaligans ledare Thurneman som satt där hela livet från 1936 om jag ej tar fel.:-) Sune

Det kuliga med banan till Säters Hospital var att den även användes för trafik i riktning mot Ofvangårdarna, nämligen kalk från ett kalkbrott strax norr om Hospitalet. Kalken användes bl. a. i Domnarvet.

(Sune, Du nämner Salaligans "chef", Thurneman. Om man här får nämna något som verkligen ligger utanför järnvägeriet skulle det vara att den högintelligente men livsfarlige Thurneman hade skapat sitt namn som ett anagram av "Manhunter". Huuu! Burrr!)

Olle Sundström


Hela tråden:

 RSS-feed av trådar

powered by my little forum