Semester i Luxembourg/Belgia (Bana)

av m.sundström @, torsdag, juli 31, 2008, 15:01 (4367 dagar sedan) @ Arne Syverstad

Grattis till kommande semester i LU och BE!
Jag har i tjänsten ofta vistats i LU och östra BE men normalt saknas ju tid för jvg-studier. För två år sedan fick jag emellertid till följd av ett inställt möte en ledig dag som jag använde till att besöka CFL:s verkstad i Petange/Petingen som specialiserat sig på gv-uh.
Vid ett besök på åttiotalet hade jag tagits emot mycket vänligt av verkstadschefen M. Franziskus men han var numera pensionär så jag togs nu om hand av Marco Reckinger som visade allt jag ville se. Därefter fick jag studera ritningsarkivet och kopiera det som intresserade mig. En sympatisk person, vars namn jag tyvärr ej noterade, föreslog att vi i hans bil skulle åka till ett närbeläget gruv- och jvg-museum, beläget i grannbyn Fond de Gras. Där fanns en stor samling gods- och andra vagnar samt ett autentiskt gruvsamhälle med mängder av intressanta saker att titta på. (Att det var vår och koltrastarna sjöng gjorde inte det hela sämre!)
Är Du intresserad av komplicerad eldrift kan Du också studera "Sentralstasjonen" i Luxemburg där fransmännens och luxemburgarnas 25 kV/50 Hz samsas med 15 kV/16 2/3 Hz som deras storebror i öster åker under.
Sedan var det det här med Belgien: Det är svårt att hitta något positivt med det landet. Såvitt jag vet lär belgarna ha ett jvg-museum nere i sydöst men jag har aldrig varit där. Däremot har jag av någon mystisk masochistisk drift många gånger besökt SNCB:s statiska, dammiga, trista, ödsliga och allmänt ointressanta museum på ett övre etage i Bxl Nord. Försök inte köpa någonting av den rökande vaktmästaren, han vill bara vara ifred!
Är Du intresserad av tunga interntransporter kan Du åka via Seraing vid Liège/Luik/Lüttich och försöka få studera ArcelorMittals transporter av göt och flytande råjärn i torpedvagnar.
God tur!
Olle S


Hela tråden:

 RSS-feed av trådar

powered by my little forum