Fakta om Ma 966 (Järnvägsmuseet informerar)

av Christer Fredriksson, Tuesday, November 20, 2012, 12:55 (4168 dagar sedan) @ HP

Jacobina är ett gammalt namn på ett gruvutmål i Grängesberg.

Jacobina är troligtvis ett namn på någon större Bergsmans hustru i gången tid.

Ett utmål är ett utstakat och av Bergmästaren godkänt område där utmålsinnehavaran har rätt att bryta den malm som finnes under marken inom området. Namnet Jacobina finnes även på andra gruvutmål i Sverige.

När man börjar bryta malm, dvs öppnar ett gruvhål, har man en gruva.

Utmålet/Gruvan Jacobina i Grängesberg tillfördes Grängesbergs Grufve AB 1883 och övergick sedan via Klotens Bruks AB till TGO, Trafik AB Grängesberg Oxelösund och därefter till SSAB och sist Grängesbergs Gruvor AB.

Brytningen i Jacobina-gruvan inställdes på 1880-talet då det fanns andra mera lättbrutna gruvor i samma område.

Då TGO flyttade sina anläggningar från hängväggen till liggväggen på andra sidan Skärningen, dagbrottet, så skulle man särskilja malmuppfordringsschaktet, Centralschaktet, från person- och materielschakt. Därför uppfördes Jacobina lave under åren 1945-47 för personal och materiel-transporter.

Jacobinalaven och Centralschaktets lave var i drift till gruvan stängdes i januari 1990 och uppfordring av materiel därefter fram till maj månad 1990.
Båda lavarna står fortfarande kvar men tömda på utrustning som byggnadsminnen av två olika typer av byggnadssätt; Fast gjutform för Centralschaktets lave och Glidform för Jacobina-laven. Båda lavarna är kulturminnen.


Hela tråden: