Tack för informativt svar! (Fordon: vagnar)

av Micke Carlsson., Tuesday, August 19, 2008, 14:19 (5722 dagar sedan) @ A.Svenson

Tja, det kan användas som livsmedelstillsats, som elektrolyt, som katalysator, för att lösa upp saker så att man kan "tvätta" ut t ex önskvärda mineraler ur en trist gråsten...

Några exempel, bl a från wikipedia:
Om jag fattat rätt så används rent svavel (70-100 ton/vecka) i metallframställningen i Boliden, och ut kommer en väldig massa svavelsyra. Svavelsyra används som elektrolyt i blyackumulatorer. Eftersom den tar upp vatten ur luften kan svavelsyra användas som lufttork. Vid framställning av syrgas genom elektrolys av vatten används svavelsyra för att höja vattnets ledningsförmåga.
Häller man svavelsyra på salt så får man saltsyra. Man kan också elda klorgas i närvaro av väte. Saltsyra används för att lösa upp saker eller för att neutralisera/ändra pH. Framställning av metaller, syntetiskt gummi, socker, vattenrening/behandling är exempel där saltsyra brukas.
Kalciumfosfat och svavelsyra ger bl a gips. Om man framhärdar med svavelsyran och tllsätter metanol får man till slut fosforsyra.
Fosforsyra används i livsmedel, för tillverkning av gödningsämnen, för kalkborttagning och rostborttagning, för att tvätta socker, som mat till baciller vid vattenrening, som mat till svampar vid antibiotikatillverkning, som katalysator när man vill göra något tjockare... (Katalysator = påverkar en process men förbrukas ej i processen)


Hela tråden: