Ordningsfråga - tråd ändrar inriktning. Vad göra? (Forumet)

av Donkeyman, Friday, December 28, 2012, 16:35 (3815 dagar sedan) @ Lars-Henrik Eriksson

Jag ser saken så här. Ett Forum på Internet är i grunden ett samtal. Ett samtal som kunde ha ägt rum i ett fikarum, ett café, en pub eller i hemmiljö om deltagarna hade råkat vara på samma plats vid samma tillfälle.

Men i det moderna samhället har vi plötsligt fått möjlighet att låta folk med samma intresse som inte råkar vistas på samma plats "träffas" digitalt i stället. "In the good old days" skulle de här järnvägssamtalen ha ägt rum lokalt i Jädraås, Gävle, Faringe, Mariefred, Västervik, Anten och en mängd andra platser....... Mellan personer som satt med var sin kaffekopp, läsk eller bira i handen. Ja, kanske till och med en halvrökt fimp. I ett fikarum. Men i dag kan vi sitta runt hela världen och snacka om vårt intresse. Med likasinnade.

Och i ett fikarum tar den sortens diskussion tar alla världens vägar. Man börjar med ett ämne men plötsligt styr snacket in på något helt annat. För att ganska snart röra sig om något tredje. Och så vidare.

Den elektroniska diskussionen är inte annorlunda. En "tråd", eller ett samtalsämne rinner snabbt iväg in på något annat eller något tredje eller något fjärde. Och så vidare. Och en sådan "tråd" är inte ett dugg annorlunda än ett "snack" i fikarummet.

Därför ligger det i samtalets natur att man ganska snart "spårar ur" och diskuterar något helt annat.

Det är en helt annan sak att hålla en debatt vid ett organiserat möte. Då har man en dagordning och en ordförande. Vilket självfallet är nödvändigt i en församling där man skall fatta beslut. Men vare sig "fikarumsdiskussionen" eller "den elektroniska diskussionen" hör hemma i sådana former.

Jag tror att motsättningarna i det här fallet rör sig kring just detta. "Fikarum" eller "Organiserat Möte". Och trådskaparen frågar - vilket skall man välja. Personligen föredrar jag definitivt "Fikarummet".

Men - när detta är sagt så får man inte heller glömma att det finns något som vi gamla "Ekenskisar" kallade för "Snackfördärvare". Det vill säga sådana som kontinuerligt styrde samtalet i fikarummet eller på puben så att de själva kom att dominera "snacket". Gärna med synpunkter som inte någon annan sympatiserade med. De helt enkelt "sabbar" varje form av diskussion. Vilket leder till att "fikapausen" avkortas hastigt när ingen längre orkar lyssna. Och sådana finns det gott om även i den elektroniska världen.

Men det är en helt annan sak.


Hela tråden: