Härligt fordon! Aldrig sett förut... (Fordon: motorvagnar / dressiner)

av Richard Loe, Saturday, August 23, 2008, 20:56 (5723 dagar sedan) @ Kurt Möller

Vill minnas jag sett ett sammandrag av tillv.listan från Sentinel nån gång för längesen. "Railcars/autocars" utgjorde i a f en stor del av produktionen, främst då till existerande och f d koloniers järnvägar - mycket tydligen beroende på vad man kunde erbjuda för kvalitet på pannvattnet (vattenrörspannorna i S-fordonen var känsligare)...

Hmm, nej. Sentinel var mest kända för sina lastbilar (först ångdrivna och senare dieseldrivna) som såldes världen runt och som även tillverkades på licens av Skoda. Sentinel tillverkade även växel- och industrilok samt rälsbussar (från 1923), som alla byggde på tekniken som utvecklats för lastbilar. Bland deras största kunder var LNER, som ägde 80 rälsbussar och 56 växellok samt ett par större spårvägslok. Generellt så kan man säga att både rälsbussar och växellok var mycket lyckade (dock inte omtyckta av eldare), och LNER ansåg att rälsbussare var mer pålitliga och snabbare än de dieselelektriska rälsbussar som Armstrong Whitworth hade byggt åt bolaget. Dock så krävde pannorna bra underhåll, vilket i sin tur krävde skicklig personal. Detta var en nackdel under brinnande krig och få av rälsbussarna överlevde kriget, delvis pga bristande underhåll men också pga neddragning i trafiken på dom banor som rälsbussarna trafikerade (andra banor hade högre prioritet för lok och vagn resurser). Den sista LNER Sentinel rälsbussen slopades 1948.

Sentinel satsade på växellok efter kriget, och gick över till att bygga diesellok på 1950-talet. Loken använde Rolls Royce dieselmotorer (som utvecklats för bussar), och till slut så köptes Sentinel av Rolls Royce. Sentinel hade en gedigen service organisation så många av deras växellok är kvar i drift, trots att Sentinel nu är nedlagt.

Rälsbussen på bilden ser ut att vara en av Sentinels standard konstruktioner, vilket betyder att vagnkorgen troligen tillverkats av Cammell Laird (senare Metro Cammell).


Hela tråden: