kilometrar (Fordon: allmänt)

av Ulf L Eriksson ⌂ @, Luleå, Saturday, August 23, 2008, 23:02 (5724 dagar sedan) @ Kurt Möller

...
Låååångt tillbaks fördes km-journal över både passvagnar och godsvagnar oxå! Det var bl a detta "milkontoren" sysslade med. Men sen började man revidera godsv på enbart tidsbasis.

Hur man gör med passvagnarna idag (på SJ) är jag inte säker på.
...

Med den numera ganska splittrade bilden av kvalifikationer hos etablerade resp uppkomlingar bland operatörerna finns antagligen inte längre någon enda allmängiltig sanning om prestationsmätning för alla slags fordon.

För godsvagnar dominerar dock sedan länge datorstödd registrering av löpprestation i km och även transportprestation i bruttonkilometer. Den förstnämnda används sedan tillsammans med tidsintervall för att styra underhåll av hela eller delar av vagnarna. Årlig löpprestation för godsvagnar kan variera från nästan hur lite som helst upp till kring ü Mkm. I vagnslasttrafik är det inte lätt att få upp genomsnittsprestationen, medan system- och kombitrafikvagnar utmärker sig för att tillbringa mesta delen av sin tillvaro rullande i tåg.
De i en [urL=http://www.jvmv2.se/forum/index.php?id=10810][u][b]tidigare tråd[/b][/u][/url] diskuterade "transformatorvagnarna" lär knappast toppa ligan med löpkm. Speciellt inte när de behagar lägga sig och "vila" alltemellanåt.


Hela tråden: