Simrishamn 1957 - tåg i park (Signaler/säkerhet)

av Gunnar Ekeving, Wednesday, May 01, 2013, 19:44 (4007 dagar sedan)

I [link=http://www.jvmv2.se/forum/index.php?mode=thread&id=126290]en tidigare tråd[/link] behandlades den händelse när ett tåg inte kunde bromsa utan passerade stoppbocken och vissa vagnar hamnade i en park nedanför stationsområdet.

[img]http://www.ekeving.se/acc/1957/Simrishamn/2.JPG[/img]

Jag har nu letat fram det material jag fotat av från SJ Drifttjänstbyrås arkivhandlingar i Riksarkivet. Samtliga bilder kommer därifrån.


[img]http://www.ekeving.se/acc/1957/Simrishamn/12.JPG[/img]

Det fanns lite olika teorier om varför tåget inte kunde stanna. Kanske hade föraren ställt manöverhandtaget i fel läge och inte observerat detta?


[img]http://www.ekeving.se/acc/1957/Simrishamn/15.JPG[/img]

Det kunde väl inte helt uteslutas att föraren inte varit observant. "Mikrosömn" var ju något som flera decennier senare antogs vara en trolig orsak till vissa liknande olyckor - föraren somnar nästan men behåller foten i rätt läge på säkerhetspedalen.


[img]http://www.ekeving.se/acc/1957/Simrishamn/17.JPG[/img]

En annan möjlighet var att någon använt ett manöverhandtag på en annan förarplats i tåget, och samtidigt trampat ner pedalen. Det fanns en felkonstruktion i fordonen som gjorde att detta satte bromsen ur funktion om det var mer än tre vagnar i tåget. Oklart om felet upptäcktes vid utredningen av Simrishamnsolyckan eller om möjligheten var känd redan tidigare.

Även om SJ vid den noggranna undersökningen av fordonen efter olyckan inte hittade några tekniska brister kan det väl heller inte helt uteslutas att någon typ av intermittent fel kan ha uppkommit.

[img]http://www.ekeving.se/acc/1957/Simrishamn/5.JPG[/img]

En fabrik vid infarten hade blåst sina ångpannor vilket orsakat isbildning. Föraren hade dock inte märkt av någon ishalka

[img]http://www.ekeving.se/acc/1957/Simrishamn/6.JPG[/img]


[link=http://www.ekeving.se/acc/1957/Simrishamn/index.html]Mer uppgifter och länkar till SJ-dokument[/link]


[img]http://www.ekeving.se/acc/1957/Simrishamn/8.JPG[/img]


Hela tråden: