Pressning av tuber hos ÖSlJ (Järnvägs- och Museiföreningar)

av Hans Wicklund, Monday, January 28, 2008, 00:21 (5933 dagar sedan)

Idag pågick pressning av tubändar på den nya tuberna till JGJ 9 i Mariefred. Vi använder en pressrigg till vår stora hydraulpress.
Denna press består av en mycket stor hydraulcylinder och en balkkonstruktion fast monterad på en vagn. Pressen är dimensionerad för att kunna pressa hjul.
Då tubändar skall pressas, dvs ena änden dornas upp och andra änden pressas ihop, används en rigg som möjliggör att båda ändarna pressas samtidigt i samma arbetsmoment. Tuben läggs och fixeras av ett antal stöd mellan två balkar, stöden förhindrar att tuben knäcks under pressningen.
[image]
Vi ser här i bortre änden hydraulcylindern, på dess kolvstång är en dorn fäst som pressas in en den tubänden. I närmaste änden finns en hylsa med invändig kona + cylindrisk del i vilken den tubänden pressas ihop.

[image]
Här ser vi kolvstången och dornen när den smörjs innan den pressas in i tubänden till höger.

[image]
Här ser vi andra änden med den smorda tubänden som just passats in mot hylsan (fyrkantga blocket). Till höger finns en utstötardorn med styrning.

I dag skulle 48 tuber pressas, loket har 45 småtuber + 3 st i reserv. När gänget trimmat in utrustningen och sig själva löpte jobbet på bra, man kom ner i drygt 3 minuter per tub, inklusive i- och urplockning av tuben. Då begränsas tempot av hydraulkolvens långsamma rörelse, vårt hydraulpumpaggregat har bara ett möjligt (lågt) flöde.
/HW


Hela tråden: