Svetsade tubrör (Järnvägs- och Museiföreningar)

av Martin Kolseth @, Tuesday, January 29, 2008, 11:13 (5925 dagar sedan) @ Anders Ö/NJM

ULJ har, som jag har tjatat om ett antal gånger, mycket positiva erfarenheter av Wirsbos svetsade tubrör. De sitter f.n. i Thor och Långshyttan. I Thor, som har tublängd ca 3560, har de suttit sedan 1996 (använda från 1997), i Långshyttan sedan 1995, hittills utan några som helst problem.

De enda nackdelarna vi hittills har hittat är att tubrören normalt inte tillverkas i så många dimensioner, tex tillverkas normalt inte 44,5 som är vanligt på smalspårslok, utan bara 42,4 och 48,3. Dessutom tillverkas inte rör stora nog för stortuber.

Nu har jag ingen aning om vilken sorts rör Grängesberg har haft dåliga erfarenheter av, men en relevant fråga är om det verkligen rörde sig om rör avsedda för ändamålet, eller om man testat någon annan typ av svetsade rör.

Den leverantör som NJM valde till sin E2-tubsats kommententar till våra positiva erfarenheter kring svetsade tuber var "om du tror att museibranchen är konservativ, så ska du se hur det är ute på värmeverk och processindustrier..."

Tubverktyg kan ni bla hitta på http://rohrwalze.de/portal/ Klicka på "Produkte" på den tyska delen. Den engelskspråkiga delen är visst inte riktigt färdigbygd.

//Martin


Hela tråden: