Avdankat i Linköping (Fotografier/bildfrågor)

av Kjell Friberg, Wednesday, September 17, 2008, 08:18 (5698 dagar sedan) @ Micke Carlsson

Värmeverket har alla sett men baksidan av detsamma är inte lika uppmärksammat.

Nedanför Veolia/STT:s fordonsdepå frodas bananflugorna. Vad är detta, gammal Svelastkoja?

[image]

Det är det nya tullhuset i Linköping, byggt i slutet av 1950-talet. Tullens verksamhet är dock nedlagd sedan länge och huset har genom åren haft flera användningsområden, bl.a studentlogi när det varit brist på studentrum.

Helt om så ser vi backen upp till verkligheten åt vänster och ett kul kommunägt spår åt höger. Ser och ser, men de delar sig till varsin sida om husen mitt i bild.

[image]

Spåret till höger är det så kallade Renhållningsspåret då det ursprungligen ledde till Linköpings Renhållningsverk. Hamnspåret gick ut från detta och låg utefter kajen till höger om fotografen. Hamnspåret slutade vid Hamnkontoret som låg alldeles vid åkröken nedanför tullhuset.

Värmeverksbaksida!

[image]

Här vare diskontinuerligheter.

[image]

Andra hållet

[image]

Växel in till värmen. Slutar i en grop jäms med grinden...

[image]

Detta spår ledde ursprungligen till nya gasverket på vars tomt värmeverket byggdes sedan gasverket lagts ned och rivits.

Plankorsning vid infart tiill värmeverket. Bakom ryggen Lantmännen och en stoppbock. Så trist att jag inte orkade gå 20 meter till för att få en bild på detta också. Kom igen om 20 år så ska jag gräma mig över detta...

[image]

Bakom Lantmännen låg länge de olika kol- och oljeföretagens lager och därefter ytterligare spannmålsfirmor. Allt detta är nu borta.


Hela tråden: