Goda museala ambitioner (Järnvägs- och Museiföreningar)

av Per-Åke Lampemo, Älmhult/Småland, Monday, September 22, 2008, 21:56 (5490 dagar sedan) @ Richard Loe

Man blir glad när man ser hur GHJ idag utvecklas. Man har ju som sagt goda museala ambitioner på Gotland. Tyvärr ser man allt för ofta hur jvg-historiska aspekten inte riktigt tas på allvar hos olika museijärnvägar. Man har allt för ofta en praktisk eller känslomässig syn på sin anläggning som inte stämmer rent historiskt. Detta gäller både fordon och den jvg-historiska miljön.

Men visst finns det många goda undantag också. Det finns som sagt några museijvg-föreningar som gör ett bra och seriöst arbete. GHJ är en av dem!:-)

Mvh Per-Åke Lampemo


Men som Olof Brandelid påpekade i sitt inlägg - ingen möter alla krav som den sanna järnvägshistoriska aspekten ställer. Som jag har skrivit på annat håll så blir det en kompromiss, och frågan är då bara vilken grad av kompromiss vi vill (eller av praktiska skäl måste) acceptera.

Jo,då visst måste man allt i mellanåt nå olika kompromisser. Dock är några jvg-föreningar idag bättre på att väga över den historiska aspekten/ambition i sina kompromisser än andra. Slut för idag! Dags för lite lokförartjänst...
Mvh P-Å Lampemo


Hela tråden: