En anekdot om ett vagnsrenoveringsdilemma (Historiskt material)

av Micke Carlsson., onsdag, september 24, 2008, 12:07 (4744 dagar sedan) @ Richard Loe

Men, vänta lite nu. Visst är dialog bra, men det innebär inte att vi slutändan kommer att vara överens om vad och/eller hur något ska göras.

Nej OK. Vi kommer att vara överens om att så här blir det, även om några kanske hellre sett att det blev annorlunda. Det duger inte att några inte ställer upp på beslutet, i den meningen att de tänker agera annorlunda eller motarbeta. Sen kanske de inte tänker medverka, men det är en annan sak.
Dialogen är till för att hitta en lösning där så många som möjligt är överens, det idéella inslaget fordrar inte minst att tillräckligt antal har lust att medverka.

Då är det i en förening demokrati som gäller, dvs majoriteten bestämmer. Och om vi råkar vara i minoriteten, ja tyvärr så får vi finna oss i beslutet. Vi svenskar har en rädsla för konflikt, och vi försöker ofta nå konsensus i frågor som ett sätt att undvika konflikter. I den processen så undviker vi allt för ofta svåra, obekväma beslut, beslut som till slut måste fattas av någon individ eller liten grupp som sedan får skäl (ofta på orättvisa grunder) för sitt beslut. En hel del av dom mer kontroversiella frågorna som varit upe i detta forum under det sista året har sina rötter i just detta, att vi försöker undvika konflikter in i det sista och därmed inte tar viktiga beslut. Tyvärr så är det ofta så att de få individer som vågar fatta beslut och som sedan kritiseras slutar, och gör annat. Resultatet blir en beslutsoförmåga i organisationen, och det är inte bra i längden.

Håller helt med.


Hela tråden:

 

powered by my little forum