En anekdot om ett vagnsrenoveringsdilemma (Historiskt material)

av Richard Loe @, onsdag, september 24, 2008, 20:47 (4744 dagar sedan) @ J. O. Andersson

Ett par egna observationer av just sådana problem, åter igen inte bara en person eller en förening...

"Den starke mannen" brukar visa sig mindre stark än han velat förespegla föreningen när någon väl tar bladet från munnen och vågar sätta hårt mot hårt. Den stora skillnaden är snarare att han vanligen gör väldigt mycket och även om en del av det är fel saker så är mycket också rätt, oftast till och med merparten. Därmed lämnar han ett mycket större hål efter sig när han till slut faller på eget grepp än vad "tomtenissen" som bara ägnat sig åt sin pistagegröna vagn gör när han nästan obemärkt försvinner iväg.

Vetskapen om detta gör det mycket svårare att göra sig av med "den starke mannen", och ju längre man drar på det desto större blir problemet. Dessutom finns det inget som säger att de som lämnat föreningen eller dragit ner på sina aktiviteter på grund av "den starke mannen" automatiskt kommer tillbaks bara för att han försvinner. De har sannolikt skaffat sig andra fritidssysselsättningar, kanske i andra föreningar eller i en helt annan hobby. Ibland kommer dom tillbaks, men först efter tio, femton eller kanske tjugo år!

Därmed måste hålet efter "den starke mannen" fyllas med den "naturliga tillväxten", vilket kan ta lång tid, och det är lätt hänt att den som rakryggat stog upp mot honom lastas för detta. Men man skall då hålla i minnet att ju längre man låter "den starke mannen" hållas desto värre blir situationen för föreningen och desto längre tid tar det att reparera skadan!

Frågan är egentligen om man måste göra sig av med "den starke mannen".

Ja, det är ett något kontroversiellt sätt att se på saken - här i Sverige. Men låt oss betänka lite. Om personen i fråga gör mer nytta än skada, så är det kanske bättre att dom är kvar, för det finns inget som säger att saker skulle bli bättre om en grupp försöker ta beslut, risken är snarare att man inte fattar beslut för att man inte vill stöta sig med någon och/eller att man inte kommer överens om något och därmed går in ett skede med debatter (exempelvis på sådana här forum) som sliter föreningen i sär. Problemet med att låta "den starke mannen" vara kvar är just att dom lämnar ett hål efter sig om dom slutar - och om detta sker plötsligt (exempelvis som ett resultat av en bilolycka) så finns där en risk att föreningen inte överlever alls. Detta är en svår balansgång (en av många i föreningslivet) men jag tenderar till synsättet att man ska låta den starka vara kvar och satsa på att bygga upp dom som ska efterträda personen. Om detta görs på rätt sätt så kan den starka sluta med en viss heder och föreningen gå vidare utan en tapp i förmåga. Men detta kräver en viss tolerans och en förmåga att se till föreningens bästa på sikt, vilket inte är så lätt när man verkligen känner för verksamheten.


Hela tråden:

 

powered by my little forum