En anekdot om ett vagnsrenoveringsdilemma (Historiskt material)

av nicke, onsdag, september 24, 2008, 21:19 (4780 dagar sedan) @ Richard Loe

Frågan är egentligen om man måste göra sig av med "den starke mannen".


Ja, det är ett något kontroversiellt sätt att se på saken - här i Sverige. Men låt oss betänka lite. Om personen i fråga gör mer nytta än skada, så är det kanske bättre att dom är kvar, för det finns inget som säger att saker skulle bli bättre om en grupp försöker ta beslut, risken är snarare att man inte fattar beslut för att man inte vill stöta sig med någon och/eller att man inte kommer överens om något och därmed går in ett skede med debatter (exempelvis på sådana här forum) som sliter föreningen i sär. Problemet med att låta "den starke mannen" vara kvar är just att dom lämnar ett hål efter sig om dom slutar - och om detta sker plötsligt (exempelvis som ett resultat av en bilolycka) så finns där en risk att föreningen inte överlever alls. Detta är en svår balansgång (en av många i föreningslivet) men jag tenderar till synsättet att man ska låta den starka vara kvar och satsa på att bygga upp dom som ska efterträda personen. Om detta görs på rätt sätt så kan den starka sluta med en viss heder och föreningen gå vidare utan en tapp i förmåga. Men detta kräver en viss tolerans och en förmåga att se till föreningens bästa på sikt, vilket inte är så lätt när man verkligen känner för verksamheten.

Alltför många tror att de är oumbärliga för verksamheten, det må vara företag som föreningar. Den dagen de försvinner så sitter det ofattbart, och ofelbart en ny person på stolen dagen efter. Visst, initialt tappar man fart, men efter ett tag så är ångan uppe igen. Dessa "oumbärliga personer" tror inte andra om något. Däremot blir det en speciell effekt när de slutat då den nya börjar tänka i andra banor. Det behöver inte alltid vara positivt men andra ideer, ifrågasättande av gamla sanningar oavsett, är aldrig fel. Detta kan vara den förändring som behövs för att få upp farten igen.

Enligt min mening gör "den starke" personen ofattbart mer skada än nytta. En förening är ingen enmans-show för att6 stärka sitt personliga ego och maktbehov, det är ett sofistikerat lagarbete med individualister.

För att citera Gösta "Pompe" Ekman ur filmen "Skenbart"
"-Det har inte alltid varit så, men ett delat helvete är bättre än ett ensamt"


Hela tråden:

 

powered by my little forum