Lite mer från Herrrljunga och Falköping-växling med ånglok (Järnvägs- och Museiföreningar)

av Per-Åke Lampemo @, Freden, Östad, Saturday, September 27, 2008, 18:47 (5662 dagar sedan) @ Micke Carlsson.

Hade nöjet att som gästartist delta i fredagens evenemang i Falköping och den tillhörande torsdagsuppvärmningen i Herrljunga. En mycket trevlig upplevelse i ett gott och glatt sällskap.

Några intryck: "Herrljungagruppen" är en ganska så ny sammanslutning. Alla som varit med i en förenings unga år vet att det är normalt att det finns 25-30 pers som flaxar som höns så fort det börjar dra ihop sig till någon form av publik aktivitet, men så icke här. I Herrljunga finns kunnigt och erfaret folk som varit med förr, och det märks. Under avslappnade former får man gjort det man ska, och det är inte mer med det. Riktigt trevligt alltså!

Något krångel ska man alltid ha, och med det avklarat på fem minuter blankt så fortsatte urverket att gå. Ånglok är som gamla Oplar, det mesta är lätt att fixa, synd bara att man jämt måste stå där och fixa något. Någon som minns hur man stod och filade brytarspetsar i all oändlighet för bara 20 år sedan? Själv har jag förträngt det!

[IMG]http://i160.photobucket.com/albums/t184/s100ck/njm/Herrljunga003.jpg[/IMG]

Som vanligt blir det aldrig tid att fotografera, men en suddig bild i väntan på startskottet bidde det åtminstone. Herrljunga tjugo över sju på fredagmorgonen.

[IMG]http://i160.photobucket.com/albums/t184/s100ck/njm/Herrljunga002.jpg[/IMG]

Resten tog ju "ni andra" bilder på så det får ni visa istället!

Det var en kul grej att bara dyka upp i Falköping för att ryka ner lite.
God reklam för järnvägen och SJVM var det också, man måste sätta sig in i den "övriga världens" medvetande för att förstå att det faktiskt inte är självklart med sånt här. När förbipasserande står och glor på en och frågar om man är på besök från en annan tid så värmer det faktiskt. Var inte det hela tanken på något sätt..? Ungar i "huliganåldern" som ropar efter en och gör tummen upp, folksamlingar på flera hundra som så fort man visar sig blir [i]glada[/i] när de får se loket braka förbi. På kvällen vid 21-tiden när vi kom in i Herrljunga, smög förbi på baksidan om en X-nånting på stoppspåret, dök upp och stannade till bredvid en fullspikad plattform där en 100 pers samtidigt [i]tappar hakan[/i] och drar efter andan så man får hålla i hatten. Efter ett par minuter blir det lodrätt och vi försvinner bakom motorvagnen vi dök upp bakom innan och fjoffar bort till stall, in i dimman. [i]Hände det där på riktigt eller ska jag kanske dra ner på borstandet [/i]tänkte nog en och annan.
Veteranjärnväg när den är som bäst. Sådana gånger tycker jag synd om er museibanegubbar och -tjejer som inte får vara med om att [i]överraska[/i] er publik och oskyldiga förbipasserande på det sättet.

Därtill var det en kulinarisk upplevelse med rejäla trossframstötar under torsdagen och fredagmorgonen, och två(!) sittningar på Järnvägshotellet i F under fredagen. Burrp!

Apropå det där om vad ett "originalfordon" är, kringvalsande komponenter och andra spörsmål: Ta det lugnt, det ordnar sig av sig själv! Strömmen finder vejen.

[IMG]http://i160.photobucket.com/albums/t184/s100ck/njm/Herrljunga001.jpg[/IMG]

Hoppas SJVM förstår värdet av vad de har i Herrljunga; en skjutklar lokstation, inget hatt och fnatt utan precis det. Bland det mest "äkta" på länge!

Med lite sömn och dagen efterperspektiv var det klart roligt att kunna ha en dag som denna. Det är extra trevligt och intressant att kunna träffa andra jvg-intresserade för att utbyta erfarenheter och lära känna varandra. Tror denna typ av aktiviteter är viktigare än vad man många gånger tror.

En lite filmsnutt från växlingen i Falköping med SJ B 1038 finns på www.gunnarpalmborg.se under "Herrljunga lokstall".

Mvh Per-Åke Lampemo


Hela tråden: