SJ "Småbehållare" finns också tillgängliga hos FVJ! (Historiskt material)

av Carl-Erik Olsson @, måndag, september 29, 2008, 01:01 (4446 dagar sedan) @ rolfsegelstrom

Det är småconteinrar som användes av SJ Gods och skÕckades till användare tex fabriker som lastade dem med varor till en kund. Behållaren hämtades av lastbil tillhörande Svelast och kördes till närmsta godsmagasin och skickades vidare med järnvägsvagn till mottagaren som fick den hemkörd av Svelast. Ganska genialt system. Svelast var ett helägt åkeri av SJ.
Jag tror verksamheten lades ner på 1970-talet och uppstod på mitten på 50-talet.
Mvh: Rolf S

Sådana "småbehållare" (ordet "container" hade man inte hittat på när dessa behållare presenterades på 50-talet) säljes alltså enligt annonsen på Blocket.
Ett (alltför stort) antal sådana finns också hos Föreningen Veteranjärnvägen i Klippan. Det finns både 1kbm/tomvikt 200kg och 2kbm/vikt 300kg (dvs de går att hämta med personbilssläp). De går som det står i annonsen bra att rulla på hårda plana ytor som betonggolv i lokstallar eller asfaltplaner och i godsvagnar, men är inget för grusunderlag. Fäller man ner stödbenen står de stadigt, som vid transport i godsvagnar, istället för att rulla lätt.
Hör gärna av er till FVJ på fvj@telia.com eller undertecknad om ni är intresserade av några sådana, så kan föreningen få lite mer plats över och kanske något annat mer användbart i utbyte istället!
/CEO (bl a småbehållarräknare hos FVJ)


Hela tråden:

 RSS-feed av trådar

powered by my little forum