Pansartågen under andra världskriget (Järnväg allmänt)

av Affe @, Partille, söndag, december 30, 2007, 11:47 (4606 dagar sedan) @ Anders Ö/NJM

Det skrivs i det arkiverade inlägget om en nedskjutning av ett flygplan i Vassijaure och ett dödsfall i samband med den händelsen. Kan det vara någon eller några av nedanstående händelser som avses.

I boken "Nödlandning Sverige" utgiven av Air Historic Research AB, Nässjö (ISBN 91-971605-0-4) finns en notis om en händelse i Vassijaure. Det var en tysk Dornier (Do 26) som den 20 maj 1940 blev beskjuten av svenskt luftvärn, dock utan att träffas. Spanaren på flygplanet öppnade eld mot de svenska posteringarna, varvid vpl Sjöberg sårades så svårt att han avled. Han blev det första dödsoffret i Sverige som orsakats av främmande flyg under andra världskriget.
Det finns en annan händelse i boken, som inträffade den 2 juni 1940 i Abisko. Det var en tysk Junkers (Ju 87) som tvingades nödlanda, efter att ha beskjutits från ett svenskt pansartåg. Orsaken till buklandningen var en följd av bränslebrist och felnavigering. Besättningen på två man klarade sig oskadda och internerades.

Boken är läsvärd. Tyvärr finns det inga järnvägsbilder med, om man undantar en bild från Riksgränsen. Den visar en draperad järnvägsvagn med sex kistor med omkomna tyska flygare, som förs över till norska sidan av gränsen. Det var offer från en nedskjutning av en Junkers (Ju 52/3m) vid Riksgränsen som också inträffade den 2 juni 1940. Huruvida det var något pansartåg inblandat vid denna nedskjutning, framgår inte av artikeln.

Mvh Affe


Hela tråden:

 RSS-feed av trådar

powered by my little forum