alternativet nedladdning!? (Historiskt material)

av Micke Carlsson., måndag, oktober 27, 2008, 18:50 (4415 dagar sedan) @ Staffan Granath

Jag ska vakta min tunga för här brukar jag kunna ha orätt; Men! Man får ladda ner en bild vilken som helst och spara på egen disk för eget bruk, utan att be om tillstånd. Jämför med en utdelad folder med bilder och text, den får man ta med sig hem och spara, precis som en fritt tillhandahållen bild på internet som sparas på ens egen hårddisk.

Det är när man skickar en kopia (och därigenom mångfaldigar i syfte att sprida?) till kompisen som isen kanske börjar knaka, och om den läggs ut i ett forum så blir strumporna nog rätt blöta också. Jfr kopiera videoband.

Till detta kommer en del med tekniknyheterna och internetvärlden nyskapande moralbegrepp vilka jag är beredd att skriva under på vissa av, anarkist eller ej. Men det är en annan historia. Detta forum brukar ju i kjortelvecken av kunskapens moster tillåta rätt långt gångna övertramp, vilket jag personligen är beredd att uppmuntra, av rena vetgirighetsskäl.

Den inledande copyrightfrågan verkar bero på något autogenererat av FlickR-sidan, kan det va så? (aldrig använt platsen) Instämmer i att bilden sparas på allmänt åtkomlig plats antagligen inte är OK rent legalt, och att copyright hävdas, misstag eller ej, framstår som lite tokigt. Om det är lagen det är fel på eller något annat vill jag låta vara osagt tillsvidare.

Däremot länkningar från en plats där bilden visas till ett annat forum där bilden också visas, är ju enligt vissa ett övergrepp men jag tror jag sällar mig till de som anser att det är en kod, inte ett fotografiskt verk, som presenteras trots att vi upplever det som en bild. Att göra så är inte konstigare än att sitta i soffan med en kopp kaffe i goda vänners lag, och så visar någon plötsligt en bild som låg i en låda på soptippen. Dennes skägg må inte växa inåt bara av att jag tar del av detta alster.


Hela tråden:

 RSS-feed av trådar

powered by my little forum