Järnvägen och tågrån (Järnväg allmänt)

av Niklas Biedermann ⌂ @, Tuesday, February 05, 2008, 08:36 (5917 dagar sedan) @ Christer Andersson

Nya världskulturmuseet i Göteborg har fått hård kritik för att de gör "flashiga utställningar" men helt missar en del av sitt uppdrag, folkbildningen och inte visar något ur sina samlingar.

Här är den senaste i raden:
http://www.svd.se/kulturnoje/nyheter/artikel_829037.svd

Finns dock också mycket från mer officiellt håll.

Vill museiföreningarna ta del av "samma" pengar som museerna gäller det att man håller hårt på att visa korrekt historia. Gör man inte det kan man också fråga sig om man egentligen bara kör och meckar gamla tåg för att man tycker att det är så kul själv och resenärerna "finansierar" en hobby - som kanske modellflyguppvisningar, biltävlingar eller annat skoj. Inget fel med det, men sån verksamhet får inte pengar ur samma pott som ett museum och borde kanske inte kalla sig för det. High Chaparall kallar sig inte heller för museum och får (antar jag) t.ex. inga pengar till projekt från Raa.

Det finns inget självändamål i att maximera besökare med hoppborgar, tågrån, indianer etc. Måhända att det ger ett ekonomiskt överskott men det skjuter totalt förbi målet med verksameheten. Så var det inte i Sverige 1947! Men vill man bara köra och mecka tåg för att det är så himla skoj så är detta en möjlig väg att gå.


Hela tråden: