AGJ´s många vagnar och prioriteringar (Järnvägs- och Museiföreningar)

av Richard Loe, Friday, February 08, 2008, 12:29 (5920 dagar sedan) @ Johan Vinberg

Att Stig Ludnin och andra har köpt många av vagnarna från AGJ och ställt in dom in en gammal verkstad löser inte problemet - vem ska revidera, reparera och underhålla dessa vagnar i drift?


Om du ställer en sådan märklig fråga bör du också ställa den i ett större perspektiv -
vem ska underhålla banan, signalanläggningarna och den renoverade fordonen. Vem ska driva museijärnvägen och dess trafik?

Ja, det är kärnproblemet. Vem ska göra allt detta samtidigt som man reviderar gamla vagnar? Ingen föreningen har obegränsade resurser, tyvärr. Då måste en prioritering göras. Vad måste vi göra först, vad gör vi sedan - och vad gör vi inte. Grundläggande verksamhetsledning, som de flesta entusiaster ofta glömmer bort då dom främst är motiverad av en eller fler hjärtefrågor typ "vi måste bevara godsfinka si-och-så".

Man kan inte bara bygga en hall, fylla den med gamla vagnar som inte är trafikdugkliga och sedan tro att man bevarar något - för det gör man inte, man bromsar bara vagnarnas förfall.


Jasså - jaha - nu får du utveckla detta. Intressant. Jag tror t.o.m att våra statliga museer och arkiv vill veta hur du kommit fram till denna teori. Det betyder att t.ex. det förråd Sjöfartsmuseet i Götebrogs har för sina båtar är helt värdelöst. Mycket, mycket intressant!
Jag antar att du någon form av utredning eller vetenskalpiga teser som du bygger detta uttalande på.

Själv kan jag dock bara få till en enda stor underhållsinsats som krävs. Nämligen hallbyggnaden som skyddar fordonen (och båtarm, bilar, museiföremål i andra museer).

Hilsen
Johan

Tydligen så har du begränsad erfarenhet av verksamhetsledning. Det är inte bara att bygga hallen och sätta in våra fordon. Vi måste underhålla hallen (tak, dörrar, fönster, stuprännor mm). Vi måste på något sätt hålla hallen någorlunda varm och fuktfri, så att hallen i sig, vagnarna och annat inte förfaller - och så att vi som ska revidera objekten kan arbeta där inne när det regnar/snöar/osv ute. Detta kostar resurser - och pengar. Saker som vi då tar från annan verksamhet inom organisationen. Detta är inte ett stort problem vid statliga museer och arkiv, eller vid de myndigheter som har beredskapsförråd mm - men det kan vara ett stort problem vid en förening vars verksamhet till stora delar bygger på frivilliga insatser och där man endast har begränsade finansiella intäkter.


Hela tråden: