Identifieringshjälp av föremål önskas! (9 bilder) (Historiskt material)

av Bobo L, Thursday, December 04, 2008, 20:28 (5615 dagar sedan) @ Per Wirback

Bild 4 tolkar jag som utrustning för wire eller linhantering.
Om det är för linor till ställverk eler blanktråds teleledning är lite oklart. Diametern på spolen ser ut att vara kanske 50-60 cm vilket kan passa för teletråd, men även mjuk stålvire som används över brythjul i mekaniska ställverk levererades med ungefär denna diamater på ringarna. Gjutskopan kan mycket väl ha varit för lödning av trådskarvar eller linskarvar medelset skopningsteknik, de hopnajade, rengjorda och flussade trådarna överöstes flera gånger med flytande lod från en gryta som hölls under skarven. Genom värmet som tilfördes tråden från det varma överhällda lodet blev den så varm att lodet till slut flöt ut.

Wirespeln hör till Robels rälstransport trallor. "Robeltrallor" består av en 4-hjulig balk med en uppvikbar kranarm uppe på som kan lyfta en räl från marken och lägga den på balken. Två sådan sätts alltså med ungefär 5 meters mellanrum och rälslasset blir "Flaket".
Några sådana trallor med kran finns att beskåda i Faringe på ULJ.

/Per

Nja, min första tanke var också precis det Per beskriver, men på något sätt känns det som att linspelet inte stämmer riktigt. Det fanns också något som kallades "LN-kranar" som var handvevade vajerspel av liknande typ, som var avsedda att sätta i stolpfästena på O-vagnar. Om man skulle lasta eller lossa räler på höger sida av vagnen satte man desa spel i stolpfästena på vänstersidan så att man både kunde få upp eller ner rälerna från marken men även släpa dem (mot kranarna) på vagnsflaket.

Eller är det rent av så att det är LN-kranar som Per berskriver, och att dessa även kunde monteras på Robel-trallorna? Näe, fästena torde ju vara helt olika...


Hela tråden: