Krav på GSM-R på museifordon (Fordon: allmänt)

av HP @, Jönköping, Friday, February 08, 2008, 19:50 (5921 dagar sedan)

Hej!
Tänkte höra hur känt det är i museala 1435-kretsar att det nu är krav på GSM-R telefon, fast installerad, i de dragfordon vi använder på BV-nätet?

Kravet ställs av både BV och Järnvägsstyrelsen (har samtalat med dem om nedanstående idag) och detta gäller redan:

-Enklare installation med fast antenn med 2W uteffekt. Består av carkit (telefonhållare, högtalare, mikrofon) som monteras i hytten. Lös telefon (TiGR 350 heter den man kan köpa nu). Det finns även en tillsats med lös telefonlur. Måste ha extern strömkälla för att orka driva antennen (batteri eller 12 V). Kabel till antenn på taket. Antennen av kapslad och godkänd typ. Om den ej är jordad (genom att den sitter på trätak) ska den anslutas till en 50 kvmm jordlina till fordonet ram e.d. Antennens kabel mm ska efter montage få dämp ning mm testat med någon form av mätinstrument också.

Prislappen kan variera beroende på vilken firma man handlar av, men räkna med ca 12.000 per hytt om man använder lur och en lite vassare typ av antenn. Till detta kommer själva telefonen (ca 17.000) + abonnemang.

Det verkar vara ok att ha någon form av flyttbar utrustning om den uppfyller följande krav:
-Antenn av rätt typ.
-Jordning av antennen.
-Mätning av dämpning mm m.h.t antenns placering.
-Extern strömkälla som försörjer det hela.

2W-systemet får installeras t.o.m. 2012. Sedan måste man ha nedanstående istället:

-Cabradio med 8W uteffekt. Det är denna utrustning som krävs för att sedan köra på bana med ECTS. Kostnad ungefär 100-150.000 för utrustning för tvåhyttslok.

På Sveriges Jvm har vi nu beställt en hel del utrustning som ska monteras på våra vanligare driftlok. Vi hoppas också hitta en flyttbar lösning för de lok som används mer sällan.

Hur gör ni andra föreningar med detta? I ärlighetens namn ska väl sägas att det lär väl vara flera järnvägsföretag som inte lever upp till ovanstående idag av olika skäl.

Mvh Henrik Reuterdahl


Hela tråden: