Återupplev olyckan - John Bauer och orsakssambandet?! (Järnvägsmuseet informerar)

av Arne, Friday, August 18, 2017, 21:47 (2414 dagar sedan) @ Anders Sandgren

Ett dilemma var tydligen att man inte förväntade sig Per Brahe i Hästholmen då man inte trodde att man lämnat Gränna i det dåliga vädret. Förlisningen berodde säkert inte på huruvida familjen Bauer varit med eller inte utan mer på all däcklast som var dåligt surrad och alldeles för mycket av den dessutom samt det faktum att man gick ut i alltför dåligt väder. Familjen Bauer var nog under däck där mer av lasten också borde varit.

Genau! – som tysken säger. Det är därför som jag upplever alla ovidkommande subjektiva 'vittnesmål' i samband med olika olyckor som i praktiken just 'skrönor'!

Fru Bauers naturliga reaktioner efter att ha hört om Getåolyckan har naturligtvis inget med förlisningen av S/S Per Brahe att göra! Det är klart att det ger en mänsklig relief till det skedda; man kan identifiera sig med familjen Bauers reaktioner inför den kommande Stockholmsresan.

Men det fanns rationella skäl till förlisningen som lastens placering och surrning, vädret och säkert en massa andra bidragande faktorer. Dock var Getåolyckan inget som orsakade S/S Per Brahes haveri den där ödesdigra stormnatten i november 1918.


Hela tråden: