Återupplev olyckan - John Bauer och orsakssambandet?! (Järnvägsmuseet informerar)

av Lennart Petersen, Friday, August 18, 2017, 23:42 (2414 dagar sedan) @ Anders Sandgren

Getå-olyckan påverkade förvisso inte Per Brahes förlisning men kan ha påverkat några passagerare att välja båten i stf tåget. Men det brukar aldrig vara en sak som avgör sådana val utan flera, men någon sak brukar vara den berömda droppen.
Jag hörde en gång att en av medlemmarna i den kommission med John-olle Persson som ordförande där de flesta omkom i en flygolycka i Oskarshamn missade resan pga matförgiftning. Skall man tacka restaurangen som serverade den dåliga maten i det läget? De räddade ju omedvetet kommittemedlemmens liv.
Det finns ju de som missade Titanic likaväl som det nog även fanns de som stod som reserver och fick platsen istället.

När man efteråt beskriver sådana här katastrofer så kommer det ju nästan alltid historier om sådana som egentligen inte skulle åkt med , men ändå gjorde det av någon anledning, och omvänt dom som missade tåget-båten-flyget av någon anledning.
Och som jag minns så beskrivs väl en del personliga öden i boken om Getåolyckan.
För Titanic kan det ju dock sägas att fartyget var långt ifrån fullbokat. katastrofen hade annars blivit ännu värre. Ingen kom med som reserv utan alla som ville och betalade biljett och var på plats kom med.
Men det är ofta det blir märkliga livsöden i sådana här sammanhang.
På 60-talet hade vi ju en hemsk flygolycka utanför Ängelholm, bland annat en känd företagsledare i Halmstad omkom. Men samtidigt som ett antal dog var det andra som mirakulöst klarade sig utan skador. Bland annat en man som kom hem till sin fästmö som glädjestrålande utbrast : "men sån tur att du tog tåget, har du hört att flyget har störtat ?" "jag var med på det flyget ! "


Hela tråden: