Getå 100 år 2018 - Hedvig som alternativ (Järnvägsmuseet informerar)

av Arne, Wednesday, August 23, 2017, 17:57 (2431 dagar sedan) @ Niklas Adell

Om Matteus kyrka är stängd för renovering använder vi i stället Hedvigs kyrka, belägen inte många hundra meter från Centralstationen den heller. Båda kyrkorna är för säkerhets skull redan bokade för denna minnesgudstjänst.

Niklas Adell

Matteus kyrka ligger fågelvägen ca 300 meter längre bort från Norrköping C än Hedvigs kyrka. Mäter man på Eniros nätkarta är den första sträckan ca 770 meter medan avståndet till Hedvigs kyrka 'bara' är ca 470 meter. Det kan tyckas vara hugget som stucket vilken kyrka som är bäst att välja.

Men det är en lång och lite seg 'uppförsbacke' från Centralen via Norra promenaden och Norr tull till Folkparken (obs! denna Norrköpings största park är inte den Folkets park som Frank Sinatra egentligen skulle till den där minnesvärda kvällen på 50-talet!) där kyrkan ligger. Sträckan till Hedvigs kyrka vid Tyska torget är både kortare och i samma plan utan större nivåskillnad.

Så Matteus kyrka har fördelen av att vara ritad av SJ:s chefsarkitekt Folke Zettervalls pappa Helgo Zettervall (för den som gillar kopplingar till järnvägen) och Hedvigs kyrka ligger närmare stationen och ger möjlighet att passera fina Carl Johans park och kaktusplanteringen på vägen över bron vid Motala ström till Tyska torget och Rådhuset med stadens skyddshelgon Sankt Olof – gemenligen av alla äkta Pekingbor kallad 'Gull-Olle' – på taket. :-)


Hela tråden: